fbpx Плащам доста пари за реклама, а ефект няма. Защо се получава така? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Плащам доста пари за реклама, а ефект няма. Защо се получава така?

етикети

Даниил Дукат: Най-вероятно, защото няма ефективна система за привличане на клиенти. Рекламата е само един компонент, който изисква доста предварителна работа за наистина ефективни резултати. Ако говорим за съществуващ бизнес, един от най-лесните начини за набавяне на нови клиенти, е чрез съществуващи клиенти. Говоря за система за стимулиране на препоръки, а не за розови мечти, че щом имаме качествен продукт или услуга, нашите клиенти само ще се надпреварват да ни препоръчват.

Друг изключително ефективен компонент е система (да, пак система) за работа с партньори - бизнеси, които продават на същите клиенти, но не са наши конкуренти. Например, на магазин за детски дрехи негов очевиден партньор е магазин за играчки. Ако говорим за физически магазин или офис - горещо препоръчвам използване на карта на търговска територия, която показва по един доста различен начин околностите около нашия търговски обект и дава огромно количество идеи за намиране на клиенти.

За да бъде една система за привличане на клиенти наистина ефективна, препоръчвам минимум 10 различни канала за привличане, като постоянно се пробват нови. Най-ефективните остават, по-слабите отпадат.

Оксана Лалова: За да разберете защо рекламата не води достатъчно клиенти и продажби, трябва да разгледате цялата си система за привличане и начина, по който подготвяте и реализирате рекламните си кампании. Най-напред трябва добре да познавате своите клиенти – техните проблеми, желания и нужди, както и продуктите и услугите, които предлагате. Само в този случай ще разберете, кое предложение с най-голямата вероятност ще бъде интересно за вашите потенциални клиенти. Следващата стъпка е да формулирате посланието, което да покаже привлекателността на вашето предложение за целевата аудитория. Тук трябва да се запознаете с правилата на добрия копирайтинг и начините да се пишат атрактивни рекламни текстове и заглавия. За да може вашето послание да стигне до потенциалните клиенти, то трябва да бъде излъчено на точното място и в атрактивен за вашите клиенти вид. За целта определете подходящите канали и носители на реклама. Най-разпространените са, например, раздаването на листовки на определени места в града, или излъчването на банер в тематичен сайт. И не забравяйте да сложите маркери на всеки носител на рекламата, за да знаете откъде точно идват потенциалните клиенти.

Важно е след приключването на рекламната кампания, да определите ефективността и да изчислите основните показатели – цена на един привлечен потенциален клиент от определен канал и носител, конверсия (какъв процент от привлечените клиенти са извършили някакво действие, оставили координати за връзка или направили първата покупка) и др. Анализирайте. След като сте минали през целия този път, със сигурност ще знаете, къде точно е слабото място във вашата реклама и защо тя не е ефективна.