fbpx Максим Бехар: 10 съвета как да се справяте с бизнеса от вкъщи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Максим Бехар: 10 съвета как да се справяте с бизнеса от вкъщи

Максим Бехар: 10 съвета как да се справяте с бизнеса от вкъщи

Нали? Нито един от нас не е очаквал това, което се случи през тази седмица. И малко преди нея. Вече е ясно, че само след няколко месеца нищо няма да е както преди, нито ние самите, нито бизнеса, нито дори приятелите и компаниите.

Но сега, тези дни, всички ние, които сме в активния бизнес, на практика сме напълно обсебени предимно от мислите как да го продължим поне със същите темпове. И за да се случи това – след първите десетина дни, управлявайки бизнеса си от вкъщи и главно с постоянни десетки видео разговори през час всеки ден, смятам, че има поне десет най-важни неща, които трябва да спазваме, да знаем, да помним. Вероятно не са подредени по важност, защото всеки си има своите приоритети, но със сигурност всички те дават една цялостна картина на доста необичайното ни всекидневие.

1. Бъдете прагматични. Оставете си философските анализи за друго време. Особено когато сме във видео разговори, а най-вече, когато в тях има повече от двама души. Спестете си обясненията, тълкуванията, излишните думи, концентрирайте се само върху резултатите от срещата, водете си записки и рядко влизайте в спорове, те в повечето от случаите не водят до нищо позитивно.

2. Организирайте деня си перфектно, сякаш нищо не се е случило и работният ден си продължава както досега. Ставайте навреме, правете всичко, на което сте свикнали – душ, кафе, закуска, спорт… всички навици, които сте имали, но сега ограничени в рамките на дома ви. Това ще ви даде увереност и равновесие, за да може да си изпълнявате пълноценно бизнес задачите и да не се разконцентрирате.

3. Съставете разписан план как да мине точно този ден и какво трябва да свършите в него. Разпределете си задачите по време, по важност и отмятайте свършеното стриктно, а за което не ви достигне време, непременно прехвърлете за следващия ден. Старайте се обаче това да не се случва.

4. Пазете желязна концентрация и не се разсейвайте. Стоенето вкъщи е твърде потискащо по много причини – срещи с хора, с които обикновено се срещаш само вечер, домашни животни, любими книги, филми… неща, които обикновено ги няма в офисите и без да искаме можем да им се посветим и от това да пострадат бизнес задачите. А и близките ни.

5. Изберете добра и надеждна програма за видео разговори. Най-достъпната и лесна за обслужване е Zoom, но на пазара има много други, чийто интерфейс може да ви пасне много по-добре. Важно е да си чувствате удобно в нея, но е важно и да можете да използвате всичките и функции. Избягвайте видео разговори с повече от 3-4 души, ако правите такива с целия си офис, старайте се да не е по-често от веднъж на седмица и да са кратки и конкретни.

6. Подредете си работното място по възможно най-добрия и удобен начин, който трябва да е и твърде близко до работната ви обстановка в офиса. Чашата за кафе, лаптопа, бележника, всичко трябва да е на мястото си. Забравете за всякакви дивани, възглавници, кресла… и всичко останало, което се различава от офисната ви обстановка. По този начин ще се доближите максимално до нормалната си работна обстановка и със сигурност ще се чувствате по-пълноценни.

7. Непременно излизайте на чист въздух и си почивайте – на прозорец, тераса, градина. Правете си разходки, гимнастики, движете се дори повече отколкото правите това в офиса, не допускайте да ви налегне мързел, мрачни мисли и леност. Вие сте на работа и нищо повече. Трябва да успявате всеки ден, всяка минута и кондицията ви е от изключителна важност това да се случи.

8. Опитайте са да мислите не само дни, но и месеци напред. Прогнозирайте промените, които могат да настъпят във вашия бизнес, анализирайте различни модели и допускайте всички възможности, но като правило изключете апокалипсиса. Голямата грешка, допускана през тези дни, е тоталният песимизъм сред мениджърите, без значение на какво ниво са те. Факт е, че има сектори в бизнеса, които никога няма да бъдат както досега, за някои може да се очакват години, за да се изправят отново на крака, но винаги има начин да се смени концепцията и да се продължи напред.

9. Бъдете внимателни към хората край вас, дори повече от необходимото. „Затворът“ вкъщи е доста нетипична ситуация, особено за хора в активна възраст с активни мениджърски, пък и изпълнителски дейности. Рискът да объркате офисната си среда с домашната и без дори да се усетите да направите един „миш-маш“ от чувства, отношения и разговори, е твърде голям и може да обърка едновременно личния ви живот, но и бизнеса, с който сте ангажиран.

10.  И за накрая оставям най-важното – балансът между екипа и клиентите. Винаги съм твърдял, че екипът трябва да е по-важен от всеки един клиент, защото той прави бизнеса и ако е професионален и сплотен като един перфектно подреден пъзел, то клиентите сами ще се появят. Сега обаче повече от всякога трябва да се търси добрият баланс между перфектно работещия екип и добре разбиращите безкрайната сила на комуникационния бизнес клиенти. Наистина в ръцете ни са прекрасно работещи онлайн инструменти, ако умеем да ги владеем професионално без съмнение ще задържим развитието на бизнеса си, ще направим екипите по-добре работещи, но баланса между тези две реалности ще ни направи по-уверени в успеха.

А тук може да проследите кратко видео как екипът работи в домашни условия.

Естествено тези съвети са само едно мнение какво можем да направим, за да не почувстваме рязко разликата в правенето на бизнес, или поне да смекчим този рязък преход. Основата на всичко обаче, е да бъдем проактивни, креативни и много находчиви, за да може всеки от нас да обърне кораба в правилната посока. И да помни добре, че този път, за разлика от много други, скоростта е много, ама много бърза!