fbpx Покупката на жилищен имот е инвестиция №1 у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Покупката на жилищен имот е инвестиция №1 у нас

За последните девет месеца „ЕРА България” регистрира 64% увеличение на сделките в град София, спрямо същия период миналата година. За сравнение, справка в Агенцията по вписванията сочи 20% увеличение на общите продажби на имоти в столицата за деветмесечието. Ниските нива на лихвите по депозитите и устойчивият ръст на цените са основните причини за повишено търсене на жилищни имоти през 2015 г.

Кризата в банковата система в България през 2014 г. се отразява положително на пазара на недвижими имоти. Почти нулевата доходност от депозитите и утвърдилият се ръст в цените на жилищата в големите градове връща доверието в пазара. За последните 9 месеца средната цена за тристаен апартамент в град София е 63 900 евро, като за същия период на 2014 г. тя е била 62 000 евро. Най-висок ръст в столицата бележат продажбите в южните райони и квартал Младост, съответно с 60% и 31% .

По данни на фирмата сделките с купувачи в град Варна са нараснали с 16%, а в Бургас с 14%. Основна причина остава покупка на жилище за живеене, но се увеличава и делът на сделките с цел инвестиция и втори дом по Черноморието. С раздвижването на пазара нараства и инвестиционната възможност в строителния сектор, където има увеличение на строителството на нови сгради. Новопостроените жилища са най-предпочитан избор за повечето купувачи, което води до ръст на цените на тези имоти с повече от 10%.

На европейско ниво, след България, най-ниска е средната цена на жилище в Анкара, Турция – 113 200 евро, а най-висока е в Берн, Швейцария. Там средната цена достига 1 604 800 евро за третото тримесечие на 2015 г. Анализите на „ЕРА Европа” сочат, че най-дългият среден срок за продажба на жилище е в Португалия - 270 дни, а най-кратък е в Швеция - 45 дни.

България има един от най-високите лихвени проценти по ипотечни кредити в Европа – 7,3%, което е сериозна пречка за покупката на жилище у нас. За сравнение, най-ниски са лихвените нива в Турция - 1,1%.