fbpx По-малко за повече... | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

По-малко за повече...

По-малко за повече...

Вторник сутринта около 8 ч. , магистрала „Хемус” е полупразна, денят обещаващо слънчев. Газ до дупка (почти де...) – душата ликува. На разположение в ръцете ми е воланът на Ford Mondeo с атрактивния нов, бензинов мотор EcoBoost – 1,6/ 160 к.с. Първоначално си мислех, че този мотор ще е от по-слабите за големия седан, след това ми мина през ум, че ще „лапа” доста като го засиля по магистралата. Обаче изненада – нито едното нито другото. Великолепна мощност, която ми дава възможност да не премествам ръката към скоростния лост за понижение на предавките, когато изпреварвам. Усещам, че се увличам в скоростта – поддържам около 150 км/ч. Размишлявам, че с такъв удобен автомобил съвсем спокойно можеш да изминеш и 1000 км. без да се умориш – дето се казва – ето го къде е София – Виена, делят ни едни 1000 км. Всъщност увличането става когато автомобилът дава тази възможност, а за човек остава съзнанието за нормално поведение на пътя. (Когато двигателят няма сила, колкото и да се увличаш високата скорост напряга много).

Сама слагам юздите, като включвам ограничителя на скоростта до 130 км/ч. При него, колкото и да натискам педала няма да надвиша избраната скорост. На екрана ми се изписва, ако реша да бягам с повече, че няма накъде...
Днес повече от всякога става жизнено важно ниската консумация на гориво. Цените вече почват да удрят рекорди и затова всеки грам реализирана икономия е в плюс за един автомобил.

След като Ford представи Mondeo първо с двулитровият EcoBoost, сега на разположение на шофьорите е 1,6 литров мотор, който реализира още повече икономия. Той разчита на турбокомпресор, двата независими разпределителни вала с променливи фази на газоразпределение и директно впръскване на горивото за постигне оптимални нива на ефективност и ниски вредни газове. Основната концепция на EcoBoos системата е принципа на т.нар. downsizing или намаляване на обема и по-ниска консумация на гориво. Инженерите разказват ефективността на този мотор е около 20%. В крайна сметка, след сериозното ми каране, седанът показа среден разход около 7 на сто.

 

 
Кинетичният дизайн на Ford изразяващ така определената "енергията в движение" вдъхва респект. Елегантен, динамичен и мускулест профил, от който струи сила.

Human Machine Interface и Ford Convers+ (HMI). На изключително модерен екран Ford Convers+ може да прочетете цялата информация за пътуването. Много интуитивно на волана са разположени два превключвателя, които управлява т почти всички необходими функции по време на пътуване – за контролиране на аудиосистемата и звука, борд компютър, круиз контрол и настройките на автомобила, комуникация по телефона.

Интериорът е луксозен, седалките широки и удобни. Шофьорската седалка може да е електрически регулируема в 8 посоки седалка с лумбална настройка и памет, която помни до 4 отделни позиции за седалката и страничните огледала. Двузонална автоматична климатична система

Големите „очи” с LED допълнение прекрасно се списват в предната част, мигачите са вградени в страничните огледала, а задните стопове са по-големи и заоблени.