Test drive

Opel Zafira - семеен дом на колела

Тези почивни дни ги чаках с изключително нетърпение – толкова много работа бях отхвърлила в изминалите месеци, че само си представях как лежа на гръцкия плаж, карам каяк и се рея в безвремието… Мозъкът ми плачеше за безделие.

 

Почивката ми започна в момента, в който седнах зад волана на новия Opel Zafiar – един перфектен автомобил за ваканционно пътуване. Усетих, че се отпускам в „креслото” и съм готова да взема на един дъх 400-те километра до морския бряг на Касандра. И понеже от Opel много добре са осъзнали, че позицията на гърба е най-важното при пътуване, в Zafira ергономични седалки имат сертификат за одобрение от независимата германска организация от медицински експерти по ортопедия AGR (Aktion Gesunder Rücken e. V. - Инициатива за подобряване здравето на гърба). Какъвто и ръст и килограми да имате, ще намерите идеалната си позиция на седене, благодарение на многобройните възможности и функции за настройка. AGR седалките гарантират, че дори и най-горещият климат няма да бъде пречка пред удобното и приятно пътуване благодарение на съчетанието от регулиране на страничните опори, функция за масаж и охлаждаща функция за вентилация.

 

Позицията на скоростния лост като че ли е изчислявана точно по моята ръка, която супер удобно попада там. Интериорът на новата Zafira е с променен дизайн, който е по-изчистен и по-елегантен. видимостта пред автомобила, но и осигурява оптимален достъп до дисплея и контролните уреди.

7-инчовия сензорният екран на инфоразвлекателната система, който досега бе разположен в горната част на централната конзола, сега е по-ниско позициониран и много по-добре е интегриран в таблото. Вече ги няма множеството конвенционални бутони, които буквално объркваха, докато ги научиш. Сега превключвателите вече са интегрирани много по-хармонично и прецизно в цялостния дизайн на интериора. Допълнителн U-образната декоративна рамка с галванизирано покритие, дава усещането за последен модел таблет.

 

Воланът също е с пластично, триизмерно оформление, а дизайнът му не само изглежда великолепно, но осигурява и отлична ергономия. На него са изнесени най-често използваните функции, както и бутонът за бордовия компютър. Високата позиция на седене дава отлична видимост напред и нагоре от огромното предно стъкло – то започва от капака на двигателя назад и достига почти до нивото на средните странични колони на покрива.

И тъй като автомобилите все повече се превръщат във високотехнологични машини - новата Zafira предлага IntelliLink от последно поколение, която предлагайки съвместимост както с Apple CarPlay, така и с Android Auto. Тук също има и системата Opel OnStar с функция за автоматично обаждане в случай на пътен инцидент (Automatic Crash Response) и много други удобства, сред които изтегляне на крайната цел на пътуването в бордовата навигационна система (при Navi 950).

 

Голямото предимство на новата Zafira e нейното пространство и изключителната възможност за конфигурация на седалките в купето. Първо многофункционалната система FlexRail на централна конзола предлага отделения за съхранение на вещи и поставки за чаши и напитки, които могат да се плъзгат по алуминиевите релси до желаната позиция, давайки гъвкави възможности за употреба на обширното пространство между предните седалки – точно там, където то е най-полезно и достъпно.

 

Пътниците на втория ред седалки могат да се насладят на допълнително предлаганата уникална система за гъвкаво разположение на седалките Lounge Seating - с помощта на специален механизъм, облегалката на средната седалка на втория ред се сгъва и завърта, предоставяйки удобни подлакътници на настанените на външните две места пътници. Техните седалки пък се изместват назад и към центъра на купето, осигурявайки не само изключително обширно пространство в областта на краката и раменете, но и комфортната позиция на седене, позната от луксозните лимузини от висш клас.

Освен това, седалките на третия ред могат да бъдат сгънати изцяло в пода на багажното пространство, формирайки абсолютно равна товарна повърхност. Тогава имате невероятния обем от 710 л.Така, че атмосферата в автомобила може да бъде съвършена при всякакъв повод пътуване.

 

Допълнително, ако сте почитатели на колоезденето, се предлага FlexFix системата в задната част. Тя е напълно вградената и се прибира и вади от задната броня подобно на чекмедже, като е в състояние да носи до четири велосипеда. Нещо страхотно - тъй като багажникът има възможност да се накланя, задният капак може да се отваря дори и когато FlexFix® е напълно натоварен.

 

Следвайки най-новите и модерни технологии, Zafira е оборудвана с новите AFL (Adaptive Forward Lighting) предни LED светлини. Те автоматично адаптират светлинния режим на фаровете към съответната ситуация на пътя, гарантирайки оптимално осветяване на пътното платно без опасност от заслепяване на останалите участници в движението. новото поколение на фронталната видеокамера Opel Eye има положително отражение върху всички електронни функции за подпомагане на водача, които поддържа, включително функцията за автоматично управление на дългите светлини HBA (High Beam Assist) при AFL LED светлините и функцията за разпознаване на пътни знаци TSA (Traffic Sign Assistant). Индикаторът за дистанция до движещия се отпред автомобил FDI (Following Distance Indication) също използва фронталната видеокамера, за да проследи движещите се отпред превозни средства, докато предупреждението за опасност от сблъсък отпред.

Така модерния адаптивен круз контрол ACC (Adaptive Cruise Control) също присъства и е страхотно удобство при по-кротко пътуване, а в градски трафик е направо предимство, защото системата се води по предния автомобил и регулира зададената дистанция, като автоматично „подава или отнема” газ.

 

Тъй като ваканционното ни пътуване не беше подчинено на скоростно бягане, а и в Гърция като всички останали българи сме повече от стриктни по отношение на скоростта, средният разход, който постигнах беше повече от отличен – при двигател 2.0 CDTi 170к.с. средният разход беше 5,5л/100 км.
 

.

 

Моля коментирайте