fbpx Почти 2 млрд лв. отпуска правителството за за борба с COVID-19 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Почти 2 млрд лв. отпуска правителството за за борба с COVID-19

Правителството ще отпусне 1 млрд. 163 млн. за социални мерки и още 731 милиона за икономически мерки, свързани с борбата с пандемията от COVID-19, които ще бъдат отпуснати от националния бюджет.

Увеличават се разходите за персонал с 30% от 1 август 2020 г. на органи и администрации, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от Covid-19, включително за служители на първа линия увеличаване на ставката за нощен труд, както и допълнителни разходи за извънреден труд в размер на 92 млн. лева. Средствата са предвидени за структури на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда, МВР, НЗОК, НОИ и др. 

Увеличават се стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детско здравеопазване и здравните кабинети, както домове за възрастни хора, хора с увреждания, дневни центрове за деца и т.н. в размер на 24.6 млн. лв

До края на годината 67 млн. лева ще отидат за за медицинските специалисти, ангажирани в борбата с COVID-19, за да се подсигури нетна заплата от 1000 лв. за всеки на първа линия в борбата с пандемията. 

За всеки пенсионер ще има еднократна добавка към пенсиите - по 50 лв. за три последователни месеца, като за целта са отделени 318 млн. лв.

Увеличават се средства за субсидии на лечебните заведения - за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания и за лечебни заведения в отдалечени и трудно достъпни райони - 17 млн. и 300 000 лв.  Субсидирането на болниците ще се увеличи със 17.3 млн. лв.

С 10% се увеличава стойността на здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ - в размер на 126 млн. и 300 000 лв.

Допълнителни средства се отпускат към МТСП за личните асистенти в размер на  122 млн. лв. 

Увеличава се минималният размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври от 9 на 12 лева. Междувременно, се увеличава срокът на изплащане на обезщетенията за безработица с допълнителни три месеца. 

В помощ на бизнеса 1.8 милиарда лева дава Министерството на икономиката. 9.5 милиона лева се предоставят на икономическото министерство за насърчаване на чуждестранните инвеститори у нас.  Допълнителни средства се отпускат към Министерството на културата в размер на 15 млн. лв. за творци.