fbpx Половината от успеха на един артист и певец се крие във визията | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Половината от успеха на един артист и певец се крие във визията

Стоян Апостолов, стилист и букер

Половината от успеха на един артист и певец се крие във визията

Преди две седмици Стоян Апостолов (или както е известен Стоянски или Тони) се завърна от изключително престижния форум Alta Moda в Рим. Той беше единственият българин, присъствал на ревютата на най-известните модни марки, представящи колекциите си за 2016 г. пред най-големите световни дистрибутори. Стоян има късмета да работи за две големи модни агенции в Париж (IDOLE и IMG) и това му дава достъп до най-новото в модата. В България в последните години като стилист постига изключителни визии на най-нашумелите имена в попмузиката – Преслава, Галена, Камелия, Фики Стораро и др.

В модния бизнес влиза още в зародиша му у нас през 1993 г. като инструктор в „Роуз моделс“, след което преминава в „Ивет фешън“. Повече от 10 години натрупва голям професионален опит от работата си с Жени Калканджиева. Успява да се свърже с модни агенции в Европа, Азия, Америка, за които менажира модели. През 2010 г. двете агенции в Париж го канят на работа и той заминава за Меката на модата. Преди повече от година се връща, защото „дървото винаги си има корени“, но продължава да бъде агент и на френските агенции. Преди малко повече от година певицата Преслава се обръща към него с молба да намери момче за един от нейните клипове. Стоян организира визията на момчето, но успоредно с това, по собствена инициатива, изработва и няколко визии за самата певица. Тя остава очарована и след по-малко от месец го кани да направи целия стайлинг за следващия й клип.

Тони, какво значи създаване на цялостна визия на един певец?

На практика всичко – от избора на косата, грима, дрехите и аксесоарите до обувките. Преди заснемането на дадена сесия или клип се събираме с изпълнителя и режисьора, и много слушаме песента. Съгласуваме къде ще е локацията и спрямо това аз вече обмислям и разработвам визиите. За една песен са нужни поне 3-4 и за моя радост певците много се вслушват в съветите ми. Колкото и странно да звучи, никак не са капризни. Сама може да се убедиш, че крайният резултат е добър:).

Ти си работил като букер и продължаваш да си такъв, освен и стилист. Какво е това букер?

Това е посредникът между модела и клиента. Но веднага бързам да обясня за кой клиент става въпрос, защото в България има друга представа за тази професия. Когато ми се обади стилист от списание, собственик на модна марка или криейтив директор на агенция и иска да му предложи типаж, който съответства за рекламата на продукта му, трябва да избера лице, което ще е най-подходящо за търсената цел.

Имаме ли български момичета, които успешно работят в чужбина?

Да, имаме момичета, които работят много добре, но за съжаление не сме постигнали нивото на Клаудия Шифър и Жизел Бюндхен, напр. На българките трябва още време, за да се наложат като професионални модели. Работата там е много тежка, направо къртовски труд, безкрайни обиколки и кастинги. Нужни са поне 5-6- месеца, за да им се оформи портфолио. В това време те не получават никакви пари и минава един сериозен период, в който те буквално нищо не печелят. Дори за един шоурум, в който се представят колекции пред клиентите, опашката на кастинга е от 1000 души за две места.

Успешно работят момичета от Бразилия, Сърбия, Словения, Румъния.

Има и други фактори – България е с малък капацитет за износ на модели. Освен това се търси по-изчистен типаж, а нашите момичета са по-сексапилни, нещо, което в Париж и Лондон не се котира. Но пък в Турция и Азия този типаж се приема много добре. Също така нямаме и толкова високи момичета, структурата им е по-друга. Търси се височина от 178 см нагоре с максимален ханш 84-85, изглеждащи супер слаби. Колкото и да се говори, че кльощавите вече не са много на почит, изобщо не е минала тази мода. Не на последно място, е важно един модел да попадне на агент от класа, който да я „изстреля“. Аз работя като асистент на ревюта на големите модни къщи, но не мога да се обадя директно на Валентино и да му кажа: „Виж, имам един страхотен модел, трябва да излезе на следващото ти ревю“. А така се прави кариера.

Каква е новата тенденция в Alta Moda?

- Бяха представени колекциите за 2016 г. на Шанел, Елмио Пучи , Ерве Лежер, Ред Валентино, МиуМиу. Много интересна е колекция на Шанел. Цялата е в бяло и черно и се връща ученическия стил - къса пола с риза с бяла якичка, рокля с бяла якичка. Отново ще са модерни флоралните мотиви и свежите цветове. В Ред Валентино естествено много се залага на червеното, но го забелязахме и при другите модни къщи. Миу Миу залагат на поло с къс ръкав с дълга пола до земята и висока талия.

Стоян споделя, че очаквам момента, в който с удоволствие ще облече и класически музикант или оперна прима, защото смята, че в този музикален стил има огромен потенциал. Работил е с поп изпълнителите, български спортисти, както и с различни списания, модни къщи. През 2010 г. прави визията на Цеца Величкович. Наложени модели днес го търсят, когато искат да направят рифреш на визията си. 

Facebook коментари