fbpx Прането до 30°C спестява тонове CO2, все повече европейци го практикуват | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Прането до 30°C спестява тонове CO2, все повече европейци го практикуват

Все повече европейци променят навиците си на пране, което води до спестяване на разходи за енергия и същевременно е в полза на околната среда. Това показват резултатите от най-дългото и най-мащабно проучване на потребителското поведение за навиците на пране в Европа на производителя на домакински електроуреди AEG и обхваща данни за 2020, 2021 и 2022 г.

35 милиона европейски домакинства са преминали към пране на 30°C от 2020 г. насам; над 14 милиона от тях са напрaвили тази промяна през последните 12 месеца. Сред новите навици на потребителите в Европа е по-честото пране при пълно зареждане на пералнята (ръст с 43%), носене на дрехите повече пъти между две пранета (31% ръст), пране през нощта (29% ръст) и ползване на еко режим (30% ръст). Много от домакинствата правят тези промени за пръв път, 

Понижаването на градусите на пране до 30°C може да спести емисии, еквивалентни на повече от 952 000 тона CO2*; 

44% от домакинствата днес перат дрехите си предимно на 30°C или на по-ниска температура, в сравнение с 35% преди три години;

Очакванията са до 2025 г. по-голямата част от Европа да пере на 30°C, ако тази тенденция продължи;

86% от всички домакинства са се опитали да намалят потреблението на енергия през последните 12 месеца, а над половината (56%) са променили конкретно начина, по който перат.


Пет стъпки за промяна

AEG препоръчва пет стъпки, които всеки може да предприеме, и които в комбинация оказват огромно позитивно влияние върху планетата:

- Перете на 30°C вместо на 40°C колкото е възможно по-често. 52% от потребителите в Европа все още перат основно на 40°C или на по-висока температура.

- Избирайте по-енергийно ефективни уреди. Те намаляват потреблението на енергия, което с времето се отразява положително на разходите на домакинствата и е по-щадящо за планетата.

- Пропуснете едно изпиране - вместо това освежете дрехите. 62% от европейците казват, че основната причина да перат дрехите си е „да премахнат миризмите“, а близо една четвърт от възрастните потребители (23%) споделят, че основната причина да перат дрехите си е, че обичат самото усещане да облекат скоро изпрана дреха. 

- Възползвайте се максимално от потенциала на уредите си. Един лесен начин, по който потребителите могат да намалят разходите си и въздействието върху околната среда, е като се запознаят по-добре с настройките на своите уреди. 22% от потребителите признават, че никога не са чели инструкциите на своя уред, а средният брой програми, които хората използват, е 3. Това означава, че има много технологични постижения и възможности за оптимизация, от които не се възползват.

- Перете при пълно зареждане. 43% от европейците вече перат по-често при пълно зареждане поради съображения, свързани с разходите за енергия. Проверете дали пералнята ви е пълна преди изпиране – ако не е, изчакайте да се съберат повече дрехи и тогава я пуснете. Това е лесна стъпка, която може да намали използваните ресурси и разходите за едно домакинство, ако я превърнете в навик.