Мениджърите споделят – сезон 4, част XХ

Представяме Аделина Александрова, търг. директор на ВИ "Домейн Мараш" (ВИДЕО)

Аделина Александрова е търговски директор на винарска изба "Домейн Мараш", която тя нарича "моето второ дете".

Завършила е дипломация, но е работила в няколко различни сфери, докато преди 10 години не решава, че ще се заеме с винения бизнес. "Написахме проект, избрахме посадъчен материал и изградихме всичко сами от нула. Затова казвам, че "Мараш" ми е като дете – защото буквално съм я отгледала", споделя Аделина.

Избата, която се намира в Стралджа и произвежда страхотни бели, червени вина и розета, а от скоро и много добри ракии.
Ако говорим за строги бизнес правила обаче, Аделина е категорична: "Аз нямам правила. Просто правя нещата, както смятам добре. И винаги следвам моята гледна точка."

И все пак, тя има няколко съвета: "За да си успешен в бизнеса трябва да си поставиш цел и тя да е достатъчно амбициозна. На второ място – трябва да имаш точната стратегия как да постигнеш тази цел.", казва Аделина.

Тя държи много и на хората, с които работи. "Изключително важно е да създадеш правилно работещият екип, според философията, която изповядваш ти и компанията ти, защото без екип няма как да постигнеш каквато и да било цел. При нас това беше предизвикателство. Смятам, че трябва да познаваш и процеса на производството в най-малки детайли, за да може след време, ако се наложи, ти да си човекът, който да може да замени всеки един по веригата. В бизнеса всичко се случва и ако някой си тръгне ей така – изведнъж, да можеш да запълниш дупката.
В моя екип много държа на качества като лично отношение, индивидуалност, коректност, отговорност към всеки клиент, с който се срещаме.", споделя още Аделина.

Когато говори за добре свършена работа, тя е категорична, че "успехът не се постига еднократно – това е цел, която преследваш постоянно във времето и влагаш в нея много упорита работа. И задължително трябва да го споделиш с хората, с които работиш."

Всеки бизнес има своите казуси и моменти, в които всичко зависи от едно мениджърско решение. Аделина Александрова смята, че правенето на вино е една истинска магия, но след като имаш готов продукт, трябва да имаш екип, който да го представи на хората и да го продаде.

"Инвестирахме в много средства в машини, засадихме собствени лозя, за да можем сами да контролираме всички процеси и да гарантираме качеството постоянно. При нас е изключително важно да правим вина, които се отличават от останалите на пазара със собствен характер, стил и почерк. Затова и всеки нов член на екипа трябва да бъде запознат с нашата философия и да разбере защо това, което правим, е различно и ценно.", споделя още Аделина, която влага силата на дипломацията в този така труден винен бизнес. И все пак - грешките са неизбежни. "Преди години обаче, създавайки екип, реших да заложа на кадри с опит във винения бранш. Представях си, че чрез убеждение и личен пример ще ги накарам да се асоциират с нашата философия. Но много скоро се оказах разочарована - не успях да променя начинът им на мислене и на работа. Те смятаха, че са успели тогава, когато продадат максимално много. Искаха оборот на всяка цена, но без никакъв ангажимент от другата страна. Видях, че това не е правилната рецепта и осъзнах, че е много важно да обучиш хората си на това, което искаш те да знаят и чак след това да ги оставиш да работят самостоятелно. За мен успешните в екипа са тези, които показват лично отношение, внимание, коректност.
Добрият търговец не се ръководи от цената, той продава философия, качества и търговска марка в едно цяло.", казва още Аделина,

Сега тя не съжалява, че е сменила екипа с нови, млади хора. Смята, че това е правилно и устойчиво решение. "Те представят и продават продуктите ни с изключителен ентусиазъм, залагайки на качеството.", споделя още Аделина.

 

Facebook comments