fbpx Ренесанс на панелките | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ренесанс на панелките

Възраждането на жилищните комплекси е една от основните тенденции, която води след себе си възстановяването на жилищния пазар в София. Най-отчетливо се забелязва това в източните райони на столицата – Младост, Дружба, Дианабад, Слатина. Това сочат наблюденията на строителната компания BLD Homes, на база на активността на сделките в района.

Ренесансът на тези райони, познати до скоро като „панелни” днес се дължи на коренна промяна на техния облик. Тези райони са притегателна сила поради фактори като добри комуникации, ново качествено строителство, все по-добра инфраструктура и цени, все още по-достъпни спрямо нивата в центъра.

Източните райони имат конкурентно предимство пред останалите и то е в бързото развитие на бизнес зоната. Бизнес паркът в Младост беше началото на новата ера за тези квартали. Изграждането впоследствие на редица офис проекти по протежението на бул. Цариградско шосе също допринесе за постепенната, но устойчива промяна на източната градска част.

IT секторът е основна двигателна сила на пазара на бизнес имоти няколко години, главно поради „консумацията” на офис площи. Днес ръстът на аутсoрсинг индустрията в София дава своето отражение върху жилищния сегмент. Това са млади хора, живели под наем няколко години, които днес решават да инвестират в собствен дом, най-често в близост до местоработата им поради спецификата на своя социален живот, който е тясно свързан с колегите и работното място.