fbpx Шеф Манчев и шеф Шишков изнамират уникални рецепти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шеф Манчев и шеф Шишков изнамират уникални рецепти

Шеф Манчев и шеф Шишков изнамират уникални рецепти

Шеф Манчев и шеф Шишков ще прекосят цяла България, за да опитат впечатляващи български рецепти, сред които туршия с дини, сладко от люти чушки и 300-годишна рецепта за кълбъсъ.

Кулинарният тандем ще измине близо 8 000 км, като ще посети различни краища на страната – от по-големи градове като София, Варна, Бургас и Велико Търново до малки населени места, запазили очарованието на българския дух и кухня, като с. Аспарухово, с. Крушовица, с. Ореховица, с. Змейово и други.

Така например, в с. Асеново ги посрещат с 300-годишна семейна рецепта за кълбъсъ и богата трапеза от ястия, които банатските българи пазят и приготвят и до днес. В Тетевен двамата за първи път опитват конфитюр от чесън, сладко от люти чушки и рачел от тиква с шипки. Дама от Кубрат пък доказва, че туршия може да се прави и с… малки дини. Освен на вкусната и изпитана рецепта, някои от участниците залагат и на атрактивната дегустация – така двамата кулинари опитват лютеница без домати сред природата, до ивановските скални църкви край Русе.

„Хората, които ни посрещат, с основание мога да нарека съвременни възрожденци, които пазят не просто традицията на българската кухня, но и българския дух като цяло. Близо 80-90% от рецептите, които дегустираме, са семейни, предавани от поколение на поколение.“, разказва шеф Иван Манчев. Изключително впечатлен от обиколката е и шеф Таньо Шишков. „Родният вкус се крие не само в конкретното ястие, което опитваме, а в цялата атмосфера и кухня на регионите, които посещаваме“, допълва той.

Facebook коментари