fbpx Спад при пазара на ваканционни имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Спад при пазара на ваканционни имоти

Спад при пазара на ваканционни имоти

Сериозен спад в активността на пазара на ваканционни имоти от февруари на 2013 година досега отчита в анализа си инвестиционната компания GreenLife. Интересът към зимните комплекси става все по-слаб, а сделките за имоти на Черноморието са по-малко спрямо миналата година. Много от огледите, планирани за февруари 2013 г., се отложиха за май и юни, затова от компанията очакват, че през лятото загубата на позиции ще се компенсира.

Цените в Банско към април 2013 година са около 450-500 евро на кв.м на фона на 500-700 евро през есента на 2012 година. Спадът, според експертите от компанията, се дължи отчасти на политическата нестабилност, но много повече на неправилната държавна политика спрямо развитието на българските курорти.
Друга характерна тенденция за зимния курорт е решението на част от инвеститорите да превърнат в хотелска база свободните си апартаменти. Така те предлагат настаняване на много ниски цени, които подбиват пазара на съществуващите хотели.

На пазара на летни ваканционни имоти се изграждат изключително малко на брой нови проекти, но те са добре планирани и имат всички предпоставки да задържат интереса на купувачите. Въпреки това и този пазар през 2013 година има трудности. Проблемите този път не са свързани с вътрешни за бранша проблеми, а с привнесени за него.
„Нестабилната политическа обстановка неочаквано влоши картината. В Русия от месеци се води антибългарска кампания. Протестите и усещането за безвластие бяха преекспонирани от нашите противници, за да бъде създаден негативен имидж на дестинацията България пред потенциалните инвеститори.”, коментира Теофил Петров. „Ние се опитваме да ги привлечем с думи като „спокойствие” и „достъпен живот”. Това не съответства на телевизионните новини за протести, самозапалвания и високи сметки за ток.”, Теофил Петров, Изпълнителен директор на GreenLife.
Данните на компанията сочат, че около 5% от спада се дължат и на естествения процес на умора от страна на купувачите. Логично преди няколко години тяхната активност бе най-силна, а с времето започна да намалява. Според експертите този спад е нормален и не може да бъде показателен за ситуацията в бранша. В допълнение към това петпроцентното понижение ще се компенсира от по-малкия брой нови проекти, което ще донесе равновесие на пазара.
Допълнителните 25% понижение на активността се дължат на политическите проблеми в България в момента.

Facebook коментари