fbpx Търсят се все по-малки кредити | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Търсят се все по-малки кредити

Търсят се все по-малки кредити

Въпреки че условията по ипотечните кредити непрестанно се подобряват, в момента потребителите предпочитат да използват минимално външно финансиране за покупка на своите нови имоти по данни от статистика на Кредит Център.

Ако през 2008 г. ипотечен кредит от 30 000 евро беше „малък”, то днес суми под 10 000 евро вече се приемат за нещо нормално. Освен значително по-ниските цени на жилищните имоти, важен фактор за ясната вече тенденция за теглене на по-малки заеми е и желанието за минимизиране на риска. В годините на бум разлика в цената от 3 до 5 хиляди евро беше лесна за приемане и домакинствата с лекота надскачаха първоначалните си бюджети, докато сега са строго дисциплинирани. Това от друга страна прави днешните кредитополучатели много по-надеждни, а кредитите им - много ниско рискови. Индивидуалният подход и конкуренцията между финансовите институции за привличане на стабилните клиенти, прави времето подходящо за тези, които искат да закупят жилище с кредит, казват специалистите.

През март пролетните промоции присъстваха засилено на пазара, като изборът между многото промоционални оферти на банките стана все по-труден за клиентите. Сравняването на офертите по ГПР все по-често се изисква от кредитополучателите. Повечето от тях ясно осъзнават, че не лихвата е най-важният параметър на кредита и искат да видят колко ще им струва той с всички съпътстващи разходи. Клиентите все по-добре приемат и офертите, които им носят допълнителни ползи и бонуси или им дават възможност да управляват кредита си спрямо променящата се пазарна среда. Те се фокусират върху формирането на дълг, чиито месечни вноски са и ще бъдат по възможностите на домакинството дори при временно влошаване на финансовото му състояние.

През март тази година наблюдаваме спад в средния размер на изтеглените кредити в страната – 29 497 евро при 34 860 евро за предходния месец. Причините се крият в нежеланието на клиентите да задлъжняват прекомерно. Съотношението евро – лева запазва тенденцията на все повече заеми в български пари и през март в такава валута са изтеглени 15% от кредитите, като останалите 85% от заемите са в евро.