fbpx Въпреки всичко, тази Коледа ще има по-големи подаръци под елхата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Въпреки всичко, тази Коледа ще има по-големи подаръци под елхата

Като един от най-очевидните ефекти на пандемията, през 2020 г. българите планират да подарят по-малко подаръци за Коледа. В случая с по-далечните роднини, познатите и колегите липсата им се обяснява с географското разстояние и втората вълна на пандемията от COVID-19, тъй като не са сигурни, че ще могат да се срещнат лично по време на празниците. В резултат от това, докато миналата година са подготвяли повече или по-малко изненади за средно 10 души, тази година този списък е ограничен само до най-тесния семеен кръг и близки приятели, т.е. приблизително до 5 души. Това показват данните от коледната анкета на Pazaruvaj.com

Поради стеснения кръг, стойността на подаръците за един човек може значително да се увеличи

Въпреки, че българските потребители се готвят да подарят подаръци на малцина от близките си, това не означава, че за ще похарчат по-малко. Тази година сумата, предвидена за подаръци, ще бъде 369 лева, което е с 19 лева повече от тази за 2019 г. Предвид значителното стесняване на кръга на получаващите подаръци, рязко са се увеличили и разходите за един подарък като достигат до 76 лева.

Решението на тези, които казват, че тази година ще похарчат по-малко за подаръци, е продиктувано от по-благоразумен, пестелив начин на живот поради епидемията (30%) или евентуално поради конкретни финансови затруднения (38%).

През 2020 г. ще бъде отделена по-голяма сума за един подарък, но какъв и как ще бъде избран?

Както и през предходната година, облеклото (48%), продуктите за грижи за красотата и козметиката (38%), играчките (36%) са трите най-популярни категории продукти за подаръци, които българите планират да подарят на техните близки. Закупуване на пътувания и различни билети се планира от далеч по-малко хора в сравнение с 2019 г., което най-вероятно се дължи на програмите и възможностите за пътуване, които са станали несигурни и непредсказуеми вследствие пандемията. Нараства обаче броят на тези, които се готвят да подарят някаква спортна екипировка, която може да се използва вкъщи (24%).

За избора на конкретен продукт като най-важен критерий клиентите посочват съотношението цена-качество (46%) . Възрастовата група от 18 до 24 години поставя по-голям от средния акцент върху качеството (35%) и по-малък върху цената (13%). Също така, при тях е най-висок делът (7%) на онези, които считат и марката, и престижа на продукта за важни.

Преддверието на коледните промоции и тази година е Черният петък ноември

За коледното пазаруване все още е характерно това, че чрез следене на промоциите потребителите се опитват да уловят най-добрите предложения. Като се има предвид това, началото на коледните промоции отново ще бъде дадено с Черния петък (Black Friday), който от своя страна се откъсва все повече и повече от първоначалния си характер и вместо един петък вече е поредица от промоции през целия ноември с няколко пика.

По време на промоциите на Черния петък през ноември мнозина от българите (56%) търсят и стоки за собствена употреба. Търговците също оцениха този двоен ефект, затова промоциите на Черния петък през последните години често дори не са фокусирани върху класическите видове подаръчни стоки.

В интернет може да се намери всичко: включително събиране на идеи и получаванее на информация за продуктите

Вероятно всеки се е сблъсквал с проблема за избора на подаръците, събирането на идеи и в повечето случаи всеки има свой собствен трик за разрешаване на ситуацията. Една от най-често срещаните практики (66%) на българските интернет потребители е непрекъснато разглеждане на предложенията на онлайн магазините за идеи за подаръци, авсеки трети човек по-скоро пита директно получаващия подаръка за неговото желание, интересното е, че това е по-характерно за жените.

Сайтовете за сравнение на цените могат да улеснят ориентирането сред продуктите и намирането на най-добрите оферти. Затова и при пазаруване за празничния сезон сред инструментите за предварително ориентиране интернет търсачките (65%), като например Google, който се нареждат на първо място, са този вид интернет страници. (59%).

През 2020 г. все повече подаръци ще бъдат купени онлайн

Няма съществена промяна в планирания начин и място за пазаруване. Продължава се тенденцията от предходните години, като и тази повечето потребители (82%) избрат онлайн поръчките и онлайн магазините, допълнително засилено от пандемията. Над половината от интернет потребителите (52%) планират да пазаруват повече онлайн в следствие на пандемията, а 47% планират да посещават по-малко привличащи тълпите молове, за да купят подаръци.

Изборът на конкретен онлайн магазин е дълго обмислен процес. Купувачът взема предвид средно 5 или дори 6 аспекта, когато избира един от многото интернет магазини. Освен цената, сред критериите са и надеждността на търговеца, представянето на продукта по възможно най-подробния начин, ценообразуването на начините за доставка, както и отзивите и опита на предишни купувачи.

Наред с това второто по популярност място за пазаруване продължава да бъде търговския център или т.нар. молове, които се очаква да бъдат посетени от близо половината от потребители. Те са последвани от традиционните и специализираните магазини. Тази година по-малко хора планират да купят подаръци от чужбина, но и в този случай стойността на един подарък ще бъде по-висока, средно за 89,80 лева.

През 2020 г. пазаруването на подаръци онлайн може да бъде по-добро и по-сигурно решение от всякога, но не трябва да се изчаква последния момент.