fbpx Време за смяна на водата в аквариума или за смяна на рибките | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Време за смяна на водата в аквариума или за смяна на рибките

В последно време се натъквам на най-различни ситуации, в които собственици на бизнес се чудят какво да правят със свои служители, които хем са лоялни, хем имат необходимата професионална компетентност, хем нещо работят, ама не се вижда резултат от това, което правят. Како рибки в аквариум правят тигели насам-натам, ама файда никаква. 

Имам един приятел от казармата, който обичаше да използва израза: "Време е да сменим водата на рибките", когато искаше да си смени гаджето. Аз го допълвам и го използвам в бизнеса:

Време е да сменим водата на рибките или да сменим самите рибки.

Всъщност е пагубно както за един служител на средно ниво, така и за компанията, 10-15 години да стои на една и съща позиция и ден след ден да се занимава с почти едно и също. Коловозите стават толкова дълбоки, че в един момент той не вижда повърхността. Търчи както мишоците от “Кой ми взе сиренцето” из лабиринта на своите вярвания и стари практики. Как такъв човек да проявява инициативност, креативност и ентусиазъм в работата си - та на него всичко му е ясно, той си го знае и е почти създател на тази вселена. Най-лошото е, че в редица случаи и мениджърите му, че и собствениците смятат така. 

Средата на бизнеса се променя толкова динамично, че да си въобразяваш, че имаш реална представа за него, когато работиш и вярваш в парадигми от преди 5-10 години, е безумие. 

Хората вярват в парадигмите, в които са повярвали в детството - така работят нашите мозък и психика. Същото е и в работата, само че там трябва да разделим периода на три, т.е. това, което се запечатва в децата до 12-14 годишна възраст, те го повтарят в една и друга форма през целия си живот. Служителите повтарят подсъзнателно и съзнателно това, което са научили през първите 3-4 години. Всичко след това е copy-paste, от време на време само технологиите се променят.

Защо използвам сравнението с рибките в аквариума? 

В много бизнеси и в момента служителите със стаж 10-15 г. си работят с темпото и нагласата на декоративни рибки в аквариум. Както тези рибки ги хранят редовно и те само хапват и красят аквариума, така са и старите служители в големи и средни компании. 

Да вземем на прицел търговците. Те събират заявките от клиентите по телефона за час сутрин и после красят офисите и колите. Само че, вече нещата се промениха, появи се котка от новата порода „Ковид“, която бърника с лапа в аквариума, а храната вече не я подават винаги навреме и в достатъчни количества. Така че или трябва да сменим поне водата – т.е. позицията, правилата на работа, мотивационната схема или пък самите тях.

В момента клиентите, с които работим, се делят на две групи - такива, които нямат работа и такива, които имат много работа. И в двата случая това не се дължи на служителите в момента, а на конюнктурата на пазара. 

Може би сте виждали аквариум с дълго несменена вода. Стените му зеленясват, водата става мътна, започват да избуяват водораслите, рибките са крият между тях и нищо не се вижда. Когато изливате старата вода е важно да не излеете и рибките с водата, т.е. да им обясните защо се прави промяната, как ще се процедира, каква е тяхната роля и какво се очаква от тях за в бъдеще. 

Наливайте новата вода не твърде топла или твърде студена, за да не сварите или замразите рибките - все пак до скоро те са били декоративни и докато се размърдат отново трябва да има някакъв комфорт. Изтръгнете избуялите водорасли, в които те са крият, т.е. вярвания от предишни периоди на компанията, които вече не са адекватни. Друг вид водорасли са остарели практики, процедури, системи за отчитане на работата, които дават комфорт и с тях служителите успяват да прикриват своите слабости. 

Когато имате чиста вода, ще виждате много по-ясно кой как се движи, как работи, как действа, кой е хищник и кой просто краси аквариума. Така че, не се притеснявайте да сменяте водата и ако някоя рибка изчезне заедно със старата вода или бива изядена от другите рибки - не е страшно, явно мястото и не е във вашия “нов” аквариум. 

Следващия път, когато имате проблем със служител относно мотивацията му или неговата ефективност, си задайте въпроса кога последно сте сменяли водата на рибките и ако е скоро, сменяйте направо рибката!