fbpx Всеки трети българин живее с риск за здравето си в собствения си дом | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Всеки трети българин живее с риск за здравето си в собствения си дом

51% от българите с ниски доходи са подложени на прекомерен студ и не са в състояние да поддържат домовете си достатъчно топли, което крие риск от респираторни и сърдечно-съдови заболявания.

Освен това 12% от българите са принудени да обитават жилища с течащи покриви, влажни стени и подове, което е предпоставка за възникване на здравословни проблеми. Според изнесените в доклада факти, шумът също е основен фактор за дискомфорт в домашна обстановка – посочва се, че 9% от българите са изложени на прекомерен шум от заобикалящата ги външна среда, а 5% мислят, че жилищата са им твърде тъмни.

Всичко това води до риск от сериозни заболявания като алергии, астма и респираторни проблеми, стомашно-чревни разстройства, депресивни състояния, проблеми със съня, както и ниски нива на удовлетвореност. 

Това показва годишен доклад Барометър за здравословния дом 2022, изготвен от VELUX Group.

Понастоящем 15% от европейците живеят в жилища с лоши условия за живот, като 50 милиона домакинства живеят в енергийна бедност и не са в състояние да отопляват домовете си през зимата. С рязкото покачване на цените на енергията тези стойности вероятно ще се увеличат. Последиците от това са сериозни: два пъти повече хора са с лошо здраве, когато живеят в енергийна бедност.

За по-ефективно справяне с рисковете от влошените условия в домовете, много важен фактор е осигуряването на свеж въздух. По-високото съдържание на кислород в помещенията дава чувство на пълноценност, концентрация и работоспособност. Оказва се, че въпреки Ковид пандемията, 8 от 10 души в Европа не знаят, че вътрешното замърсяване е по-опасно от замърсения въздух навън. Всъщност най-доброто решение е именно добрата вентилация, която допринася за елиминирането на всички патогени, бактерии и вируси.

Друг важен фактор е естествената светлина, особено когато идва от тавана и прониква в стаята от различни ъгли. Така осигурява поне два пъти по-голяма осветеност. Тя повишава способността за учене на децата с до 15% и помага да изпитваме щастие, радост и жизненост.