fbpx Всички разбират от автомобили | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Всички разбират от автомобили

Всички разбират от автомобили

Българинът масово разчита най-вече на „приятел-разбирач” при избора на автомобил „втора ръка”, според проучване на сайта www.sale-autos.com, единственият по рода си специализиран сайт, който предлага пълна техническа автоекспертиза и осигурява безплатна онлайн бизнес платформа за покупко-продажба на автомобили.

Според анкетата 59% от автокъщите в София твърдят, че предлагат техническа експертиза на автомобилите, които продават. Едва 2% от тях, обаче, предлагат независима автоекспертиза, по данни на AutoExpert International (AEI), българска компания за професионални и независими автоекспертизи, собственик на сайта и инициатор на проучването.

Близо 80% от анкетираните посочват, че клиентите им разчитат основно на „експертното” мнение на приятел-консултант. Проучването е проведено сред 400 автокъщи, базирани в София. Основна цел на анкетата е да установи по какви критерии българският потребител избира семейния си автомобил, както и да насочи вниманието на шофьорите към сигурността им на пътя в разгара на летния сезон.

Проучването сочи, че жената има основната дума при покупка на семеен автомобил. 45% от запитаните смятат, че именно дамите са тези, които имат последната дума при избор на семеен автомобил срещу 28%, които твърдят, че мъжът е този, който взима решението. Останалите от запитаните считат, че решението се взима по взаимно съгласие или не могат да преценят.

„Похвално е, че потребителите търсят независима оценка за състоянието на автомобила си в лицето на приятели или познати специалисти, но доколко това мнение може да гарантира изправността на закупената стока е доста относително и в много случаи се оказва въпрос на късмет.”, заявява Антони Стоянов, основател и управител на AutoExpert International (AEI).
„Като се има предвид всички предпоставки, които обуславят рисковите ситуации на пътя, безспорно една от основните цели е да се уверим в техническата изправност на автомобила си. За съжаление, годишните технически прегледи не винаги дават цялостна и точна оценка на техническото състояние на даден автомобил. Достатъчно е да се прочетат няколко автомобилни форума, за да се уверим в „качеството” им.”, допълва Стоянов.

По мнение на специалистите голяма част от пътно-транспортните произшествия (ПТП) стават по чисто технически причини, но поради липса на подходяща нормативна база и компетентен орган (например Техническа полиция като в Германия и други Европейски страни), не се правят анализи и експертизи и не се води статистика за броя ПТП, възникнали по технически причини. Доброто техническо състояние и изправност на автомобилите играят съществена роля по отношение на безопасността и броя на жертвите по пътищата. Затова работата на автоекспертите като съветници при покупката на автомобили втора употреба е от изключителна важност за бъдещите собственици като превантивна мярка за тяхната сигурност на пътя и комфортно пътуване.