fbpx Законите на вирусния маркетинг | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Законите на вирусния маркетинг

Законите на вирусния маркетинг

Автор

Съществуват и организационни фактори, определящи успеха на вирусната кампания. Важен е авторът на материала – ако е разпознат и има позитивен имидж, информацията е много по-вероятно да стане вирусна. Само си представете какво се случва, когато Кети Пери сподели нещо пред последователи си в Twitter, които са над 66 млн. А когато личността е непопулярна, то тогава трябва да познаваме добре теорията на вирусния маркетинг и да бъдем креативни, или просто да имаме късмета да се събудим богати и известни, защото някой добронамерен познат ни е публикувал проекта в интернет.

Във виртуалното пространство съществува тенденция да се опростява и съкращава информацията. Е, време е да разбием още един мит и да кажем, че дългото съдържание всъщност предоставя повече предпоставки за вирусност. Причината е, че то създава по-дълготрайно взаимодействие с читателя и е по-вероятно да активира подбуда. Друго проучване сочи, че жените автори имат по-голям шанс да създадат вирусно съдържание. Трябва да се обърне внимание и на разположението на материалите – по-централните и видни позиции в медиите са предпоставка.

Съществуват още няколко трика, които практици споделят в интернет. Такъв например е прикачването на снимка към новините във Facebook и Тwitter, която повишава споделянията. Стряскащи обаче са статистиките, когато измерим потребителския интерес към дадена новина, само дни след публикуването й – той рязко спада, а това може да се пребори с периодично препубликуване на старото съдържание. Вълшебството на числото 10 също не трябва да бъде пренебрегвано – припомнете си, 10 най-красиви дестинации, 10-те най-добри коктейли и т.н. Ако се чудите кои дни са най-подходящи за вирусен маркетинг, споделям ви от личен опит – вторник и четвъртък!

Вирусният маркетинг е необятен океан, в който до скоро беше трудно да плаваме. Днес обаче е много по-възможно да бъдем успешни, да бъдем откриватели. Важно е да продължим да бъдем позитивни и да създаваме емоционални връзки с потребителите. Защото позитивното или негативното съдържание е много по-вирусно и въздействащо от съдържанието без никаква емоция...

Facebook коментари