fbpx Какво е маркетинг и защо хората не искат да им го причиняват? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Какво е маркетинг и защо хората не искат да им го причиняват?

Всъщност дефиницията няма значение. Предлагам ви, както обещах, практически и валидирани концепции и подходи. Затова ви давам най-практичната дефиниция, която съм открил.
Тя е от "Това е маркетинг" - излязлата наскоро книгата на Сет Годин, признат маркетинг гуру в световен мащаб:
 “маркетингът има за цел промяната на поведението в полезна за потребителите посока по печеливш за компанията начин”
Тук влиза всичко, което някога сме учили по маркетинг, но и което сме изживявали в реална бизнес среда:
- Винаги имаме конкретни потребители;
- Те трябва да извлекат реална полза;
- Всичко това трябва да става по печеливш за компанията начин.

Какво означава това?

Оттук има много следствия, особено видими в дигиталната ера за които ще пишем в следващи статии в тази колонка за маркетинг.
Конкретно следва да имаме предвид, че:
- Винаги има среда, в която се случват нещата и която трябва да проучваме и следим - макросреда, конкуренти, конкретното предложение на конкурентите.
- Имаме точно определено стойностно предложение към конкретни потребители - кои потребители, в кои канали, как извличат стойност, как разбираме, че извличат стойност, как продължават да извличат полза и т.н.
- Имаме конкретен начин за достигане до тези потребители и за осигуряване на нашия продукт или услуга.
- Влагаме ресурси, като качеството и оптималното ниво на тези ресурси, ще определят накрая дали ще сме печеливши и дали това е устойчиво.

Замисляме ли се за маркетинга? И кой на кого какво причинява?

Както казва Сет Годин - толкова сме свикнали, че не го осмисляме. Като рибата, която не се замисля какво е вода, защото е свикнала с нея.
И както Годин продължава - невинаги се замисляме кой на кого причинява агресивна маркетинг комуникация.

Много хора приравняват маркетинга с маркетинг комуникациите, а това определено не е правилно, Комуникационната част на маркетинг е най-видима и разбираема - ако някой го прави прекалено агресивно - това включва определени защити. Ако някой не говори по ясен начин и на конкретни хора - той ги губи. 

За какви грешки да внимавате в маркетинга?

Има много възможни грешки, но аз съм избрал двете основни, които Сет Годин дава в книгата си - по отношение на потребителите. Потвърждавам, че това са ключови грешки в стратегическия, и в комуникационния, маркетинг, които много компании правят. Потвърждавам го на база на над 20 годишния ми опит в най-различни позиции за различни по размери компании в множество сектори, и разбира се - работейки с над 200 български и международни клиента на Xplora.

Ето и двете ключови възможни грешки по отношение на потребителите:

- Да приемете, че хората, които обслужвате с вашите услуги и продукти са отлично информирани, рационални, независими и планират решенията си с дългосрочна перспектива
- Да приемете, че всички са като вас, знаят каквото и вие знаете, и че желаят каквото и вие желаете

Има ли една най-добра книга за маркетинг?

Маркетингът е толкова широкоспектърен и разпространен, че едва ли има как всичко да се обхване само в една книга. Но ако мога да ви препоръчам книга - нека наистина е "Това е маркетинг" на Сет Годин. Той е признат гуру на маркетинга, а стилът му на писане е уникално ясен и последователен.

P.S. Последните 38 страници в българското издание на "Това е маркетинг", излязло през 2020 г., са послеслов, написан от мен. Описал съм валидираните от мен през годините ключови концепции от книгата, даже и някои да са представени в само един параграф, а други - в няколко последователни глави.

Ето и всяка една от концепциите:

- Промяна в поведението
- Бъдете хиперреалисти
- Работи или не работи (traction)
- Няма такова нещо като за всички
- А за кого е
- За валидирането
- Какво правят хора като мен
- За статусите в отношенията
- Цел, стратегия, тактика
- Отговорността, която носите
 

Георги Малчев e управляващ съдружник в www.xplora.bg - агенция за интегриран дигитален маркетинг. Той е управител и на Xplora Academy - компания за обучения и консултации по дигитален маркетинг.

Повече за Маркетинг колонката на Xplora в списанието може да научите ТУК