fbpx Започва нова сертификатна програма за модерен и практически маркетинг | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Започва нова сертификатна програма за модерен и практически маркетинг

Започва нова сертификатна програма за модерен и практически маркетинг

BEIED и TriplePro анонсират прием 2015 г. в новата Сертификатната програма – Modern Marketing Management. Заедно с това стартира и конкурс за частични стипендии за талантливи кандидати. Началото ще бъде отбелязано на 30-ти септември със среща на маркетинг експерти и две интересни лекции от доказалите се в бранша професионалисти - Радослав Бимбалов и Георги Малчев, които са част от обучителите в програмата.

Най-ценното в програмата по маркетинг е, че е създадена от практици за практици. Обучението е подходящо за бранд мениджъри, маркетинг професионалисти, консултанти и за всички онези, които искат да развият своите знания и умения за динамично променящия се маркетинг.

На курсистите се предлагат 4 основни курса за период от 3 месеца. Модулите включват теми като стратегическо планиране, брендинг, проучвания, маркетинг измервания, ROI, реклама, PR, събития, инбаунд маркетинг - съдържание, маркетинг в интернет, социални мрежи, измервания и др. Всяка една тема е разработена през призмата на практиката и новите методи. Включени са симулации, казуси, гост лектори, посещения в различни компании за упражнения на терен и всичко това в една приятна, креативна, стимулираща и амбицираща среда от способни и мотивирани участници, които научават и един от друг също толкова много, колкото и от самите лектори. Повече за самата програма на https://drive.google.com/file/d/0B99o9Ux5Z5TFQjA5RUNaUjkzVGc/view?pli=1

Попитахме двама от лекторите в програмата за техните виждания относно модерния маркетинг.

Радослав Бимбалов, управляващ партньор и творчески директор в рекламна агенция The Smarts. Той е опитен професионалист, вдъхновяващ лектор, мотивиращ писател. Наскоро бе класиран сред 50-те най-влиятелни личности във Facebook у нас. В негово присъствие класната стая се изпълва с вдъхновение, настроение и иновативност.

Каква е същността на модерния маркетинг?

- Преди всичко трябва да може да реагира на бързо сменящите се нагласи, интереси и настроения на потребителите. Да улавя точния пулс и да реагира мълниеносно. Той просто трябва да е реактивен.

Какви качества трябва да притежава съвременният маркетолог?

- Утъпканите пътеки и изпробваните модели в маркетинга стават все повече. Те дават спокойствие и понякога предпазват от провали, но неизбежно водят до загуба на инстинкти. Днешният маркетолог не трябва да позволява на интуицията си да закърнява – нужно е да я предизвиква, дори да я стресира. И да търси решения извън зоната на комфорт.

Какво е посланието Ви към младите хора в бранша?

- Винаги казвам едно и също на младите, които поемат по пътя, който аз избрах за себе си преди години: Вашата работа е да се пъхате в чужди глави. Затова не спирайте да излизате от себе си.

Най-големият ви професионален успех?

- Успявам всеки ден - някой път повече, друг път по-малко, но всеки ден. Ако трябва да посоча нещо конкретно – това, което стартирахме навремето с Гергана Иванова – една малка и спретната агенция на име The Smarts, която от първия си миг реши да бъде независима, каквото и да струва това. Сега, седем години по-късно, под шапката на The Smarts са три компании – рекламна агенция, медийна агенция и продуцентска къща. Работим за едни от най-големите клиенти в България, имаме огромен екип и амбиции, но въпреки това сме напълно независими – политически и финансово. И това е нашата най-голяма гордост.

Полезна грешка?

- Грешките са по-малки от успехите, но на брой сигурно са същите. Този паритет е важен, за да си наясно къде си и да не забравиш колко е твърда земята. Най-болезнените грешки за мен са свързани с ценни хора, които са били част от екипа ми, но не съм успял да задържа, по една или друга причина. И колкото да е взаимна, търся вината първо в себе си.

Кое изгради у вас любов към професията?

- Усещането, че си повлиял на някакви хора да вземат някакво решение, без да се чувстват манипулирани от теб. И без дори да са чували за теб. Велико е…

Георги Малчев, предприемач, консултант, мениджър дигитален маркетинг в Mtel. Има над 15 години опит в маркетинга и развитието на бизнес. Специализира в дигиталния маркетинг. Опитът му включва широк спектър от дейности – от зараждането на идеята, през планирането и изпълнението, до управлението на услуга, марка и фирма.

Каква е същността на модерния маркетинг?

- Нека го направим в едно изречение: Less crap, speak to me in target users, self targeting, leads, ROI.

Какви качества трябва да притежава съвременният маркетолог?

- Преди всичко гъвкавост и будност - да търси, да чете, да тества, да прилага, да подобрява, да анализира. И обективност - някои неща видимо работят, а други - имат нужда от подобрение, веднага. На съвременния маркетолог ще му е трудно без умения да работи на матричен принцип - ако не работи много активно с другите екипи - ще остане онзи човек, който цъка в сайта, поства в социалните мрежи. Или пък този, които знае, че еди-колко си пари, инвестирани в телевизионна реклама водят до еди-колко си продажби, ако има и активно предлагане на услугата или продукта в офиса или магазина. Но... не и човекът, който заедно с останалите е направил наистина интегриран маркетинг и интегрирана sale машина, която ускорява и става по-ефикасна с всяка маркетинг активност.

Какво е посланието Ви към младите хора в бранша?

- Да бъдат гъвкави, да четат, да прилагат нещата, да търсят конкретен и измерим резултат и подобрение. И за година или две ще станат много добри - представете си Нео в Матрицата. Много бързо ще започнат не просто да са като черен колан по бойни изкуства, но и да "виждат матрицата".

И още едно послание – това е сектор, който ще расте много бързо в следващите години. Ще има голямо търсене и младите ще избират какво и къде да правят. Но ще трябва и да постигат резултати. В момента е възможно да се постига ръст в пъти, но това няма как да продължи вечно. Така че, не отлагайте!

Най-големият ви професионален успех?

- Създаването на екип от дигитални професионалисти в агенция, в която се присъединих като съдружник, когато бяха едва двама-трима. След това агенцията стана една от най-големите. Сега тези професионалисти работят в големи агенции и компании. Някои създадоха стартъп, финансирани от водещи фондове акселератори. Един от тях създаде ebag.bg и доказа, че с професионален подход може за няколко месеца да направиш един от водещите онлайн магазини за бързо оборотни стоки в България.

А най-голямото ми постижение в последната година - да променям дигитално една от най-големите компании в България. И да увлека и други екипи в постоянното развитие на дигиталния маркетинг на компанията.

Полезна грешка?

- Грешки няма. Има обратна връзка, която сам си даваш. Дават ти я и колегите, партньорите, и естествено - пазара. Последната обратна връзка, която получих, е, че ограниченията в това, което можеш да постигнеш, са само тези, които си поставяш сам. 

Кое изгради у Вас любов към професията?

- Възможността да откривам, да създавам, да изграждам. И професионалистите, с които се срещам и работя.

 

Facebook коментари