fbpx Завод за климатични инсталации окри врати край София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Завод за климатични инсталации окри врати край София

Водещият производител на климатични системи за автомобилния бранш Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) откри официално първия си завод в България. Лентата сряза президентът Росен Плевнелиев, а да уважат събитието дойдоха посланикът на Федерална Република Германия Н.Пр. Детлеф Лингеман, министърът на икономиката Божидар Лукарски, кметът на град Божурище Аспарух Аспарухов и други представители на правителството и местните власти. Компанията-инвеститор BHTC GmbH бе представена от изпълнителните директори Томас Шулте и д-р Андреас Тойнер, и Мартин Ниланд, изпълнителен директор на BHTC за България.

Немската фирма стъпи в България през 2013 г. със сериозни инвестиционни намерения – изграждане на предприятие и развоен център за производство на панели за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили. Реализираното съоръжение, чийто строеж отне почти година, е на стойност около 43,5 млн. лв, разположено е в две сгради – производствена зала от 7500 кв.м. и офисна част от 2 200 кв.м., и дава работа на над 120 служители. Това е първият завод в Икономическа зона София-Божурище, инфраструктурата за която бе изградена преди броени месеци.

„Съоръжението ще развие не само производството ни, но и ще стане един от световните развойни центрове на BHTC. Това е голяма стъпка за нас, а от разговорите с правителството разбирам, че е голяма стъпка и за България“, сподели д-р Томас Шулте.

BHTC GmbH бележи ръст в последните години, израз на което е и установяването на производствената мощност в България. За 2014 година оборотът на корпорацията е 357 милиона евро в световен мащаб, произвежда повече от 15 милиона електронни устройства годишно, а служителите са над 1 700. Фирмата наскоро бе обявена от General Motors за доставчик на годината за 2014-та, което е изключително постижение.

Очаква се развитието на BHTC да доведе и до разширяване на местното съоръжение. Сградният фонд в следващите 3 до 5 години ще се разширява на два етапа, като се построят още производствени помещения с площ 5000 кв.м. По този начин инвестицията на немския гигант е вероятно да достигне 200 млн. лв. и да бъдат наети 500 служители в рамките на следващите пет години.