fbpx 1.0-литровият EcoBoost на Ford печели отличие за 11-ти път | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

1.0-литровият EcoBoost на Ford печели отличие за 11-ти път

Мощният, икономичен и същевременно динамичен 1.0 EcoBoost двигател на Ford днес е удостоен с наградата „Международен двигател на 2019“ (IEPOTY) в категорията до 150 к.с. Това е 11-та награда, печелена от двигателя от премиерата му през 2012.

С максимална мощност от 140 к.с., динамика и удоволствие от шофирането, компактният, високотехнологичен двигател задвижва всеки 4-ти модел на марката, продаден през 2018 – повече от 410 000 автомобила – от малката Fiesta до товарния ван Connect.

Ford подобри допълнително 1.0 EcoBoost двигателя си предлаган за Focus и Connect, за да предложи още по-добра ефективност, с първата по рода си технология за деактивация на цилиндър при 3 цилиндров двигател.

Забележителни промени са направените в цилиндровия блок, впръскването на горивото и контрола на вредните емисии, като допълнение към ефективният турбокомпресор, директното впръскване на горивото под високо налягане и двойното независимо време за отваряне на клапаните. Усъвършенстваният двигател ще бъде монтиран и в други модели, през тази година.

Ford оповести по-рано тази година, че високо оцененият 1.0 литров EcoBoost двигател ще се използва за база на динамичните и ефективни хибридни задвижвания в новите Fiesta и Focus – за още по-добра горивна ефективност и запазвайки удоволствието от шофирането.

При 3 от типовете електрическо задвижване, интегрираният стартер-генератор замества стандартния алтернатор, позволявайки регенериране и съхранение на енергия, която обикновено се губи, сега се използва за зареждане на батерията.

Новият стартер-генератор играе ролята на електромотор, паралелно работещ с бензиновия двигател и осигуряващ допълнителен въртящ момент – помагащ на бензионовия двигател да пести гориво. В допълнение стартер-генератора помага на ускорението при ниска скорост, за допълнителна гъвкавост и динамика. С намаляване до минимум на турбо забавянето, стартер-генератора позволява на инженерите от Ford да извлекат до 155 к.с. от двигателя с помощта на по-голям турбокомпресор. 

Гъвкавият и динамичен 1.0 литров EcoBoost двигател ще бъде вграден в първия по рода си Custom Plug-In Hybrid, позволяващ пробег изцяло на електричество.

Custom Hybrid в момента се тества за да покаже предимствата на хибридите за потребителите в Лондон, Великобритания, като следващите тестове ще бъдат във Валенсия, Испания и Кьолн, Германия.