fbpx 2017 г. беше най-успешната за имотния пазар | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

2017 г. беше най-успешната за имотния пазар

2017 г. ще запомним като най-успешна за имотния пазар от 10 години насам, не само в София, но и в другите големи градове, и отчасти във ваканционния сегмент, като основен двигател на пазара в цялата страна бяха българските купувачи. Това коментират експертите от BULGARIAN PROPERTIES.

Най-силен беше пазарът в София. Тук цените нараснаха между 10 и 15% и средната достигна 1 000 евро за квадратен метър. Най-голяма активност и най-бърз ръст на цените бяха регистрирани от април до средата на юли, след което се забеляза известно забавяне на пазара и успокояване на темпа на нарастване на цените.
Новото строителство беше хит на пазара и през тази година, като най-добрите проекти се разпродават още в начален етап на строителството.

Добри новини дойдоха и от ваканционните пазари по морето и особено в ски курортите, където продажбите нарастваха с най-бърз темп от средата на годината и в Банско обемите се увеличиха с внушителните 30%. Много голямо търсене от страна на български купувачи има в Боровец и Пампорово, докато Банско остава най-интернационален сред трите курорта с пъстра картина от националности на купувачите. Това беше очаквана от нас тенденция – позитивните процеси от големите градове да се пренесат и във ваканционния сегмент поради наличните готови за ползване имоти, предлагани на изкушаващо ниски цени, които буквално всеки може да си позволи.

Вторичният пазар също беше по-продуктивен с продажби в много кратки срокове. По всичко личи, че когато купувачът влезе в завършено жилище, е готов да вземе по-бързо решение. Търсените апартаменти са предимно двустайни, които в много от случаите се закупуват за инвестиция. Изискванията на купувачите за ново строителство са жилищата да са в малки сгради с ниски месечни такси за поддръжка. Все по-голяма нужда е закупуването на паркомясто или гараж. Най-търсени райони са център, Лозенец, Кръстова вада, Зона Б-5, Б-18, кв. Изток и Изгрев. Клиентите предпочитат да закупуват апартаменти, които имат Разрешение за ползване, но все повече пристъпват към покупка „на зелено“, тъй като на по-късен етап остава ограничен избор от апартаменти.

Имотите по южното Черноморие

Както през 2016 г., така и през 2017 г. година се запази тенденцията основният купувач по Южното Черноморие да бъде българинът. Търсят се основно жилища в ценовия диапазон между 25 000 и 35 000 евро в райони с достъпна инфраструктура и комуникации, ако е възможно без такса поддръжка или минимална такава.

Ниският ценови диапазон на търсенето се дължи основно на преобладаващото мнение от клиенти и купувачи, че не желаят да вложат повече пари за закупуването на имот, който ще бъде използван само 2-3 месеца в годината. Разбира се, има и изключения.

Имотите в Боровец

Пазарът в Боровец и през 2017 г. беше в подем. Както и през 2016 г., водещият фактор е търсенето от страна на български купувачи. Профилът на купувачите е: семейства, които живеят в София или големите градове, със средни и над средните доходи за страната. Сделките се финансират с налични средства, но не липсват и покупки с ипотечни кредити.

Радостното е, че се завръщат и чуждестранните инвеститори, главно от Великобритания.
И българите, и чужденците, купуват за лично ползване. Сравнително рядко се интересуват от отдаване под наем, макар и средната доходност при имотите с добра локация в курорта да е 3-5%.

2017 г. беше най-добрата година и за имотния пазар в Пампорово. Очакванията Пампорово през 2019 г. да стане най-големия ски курорт на Балканите чрез обединяването на ски зоните на Чепеларе и Пампорово с изграждането на лифт, който ще свърже пистите на Пампорово със ски центъра „Мечи Чал“ с общата дължина на пистите 80 км., са сериозен стимул за това.

Какво ни очаква през 2018 г.?

Очакванията ни са, че 2018 ще бъде много подобна на изтичащата вече 2017 година. Основните тенденции на икономически растеж, ръст на доходите и заетостта, ниски лихвени проценти по депозитите и кредитите се очаква да се запазят, което ще даде предпоставки за продължаващ ръст на активността на имотния пазар, както и на цените на имотите.

Темпът на нарастване на цените вероятно ще се успокои, но като цяло активността ще се запази и догодина имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари, като местното търсене ще продължава да бъде основна движеща сила.

В София и другите големи градове, където имаме увеличаващ се обем ново строителство, ще станем свидетели на по-добро предлагане и по-голям избор от имоти – сгради в начален етап на строителството, завършени нови сгради, както и имоти на вторичен пазар.

Освен положителните очаквания за големите градове и ски курортите, през 2018 г. ще видим и засилена активност по морето от страна на български купувачи – местни и такива, които живеят в чужбина и търсят свой ваканционен имот. Те проучваха пазара през тази година и смятаме, че интересът им ще се материализира в повече имотни сделки от пролетта на 2018 г.