fbpx 4000 години данъци | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

4000 години данъци

4000 години данъци

 

 

Появил се Александър Велики
Начело на Македонската армия, той обявил повсеместни данъчни намаления за всички, които му се предадат без бой. "Плащайте ми по 10% от заработеното, задръжте останалото, а аз ще унищожа бирниците."

Армията му препускала, като уволнявала бирниците и събаряла данъчните служби в Персия, Мала Азия, Египет и останалата част от познатия в онези времена свят. В някои градове дори са му издигали паметници още ПРЕДИ да е стигнала армията му. Хората му се молели: "Завоювате и нас!"
Познатият в онези времена свят под негово управление се радвал на бурен икономически растеж
Производителността скочила. На хората им оставало време да мислят и творят. Културата процъфтявала. След това той починал, а други гърци поели делата.
През последвалите няколко века управниците повишили данъците.
В резултат великата му империя рухнала.
Появили се римляните, които на свой ред обещали по-ниски данъци
на всички, които им се предадат без бой. Всички се присъединили, освен няколко социалисти от Израел, които били разпънати на кръст. Римляните постановили, че целият свят ще бъде облаган с МНОГО НИСКИ ДАНЪЦИ, а людете у дома в Рим - въобще няма да плащат никакви данъци. Римската империя се разпростряла навред, като носела просперитет, култура и законност. Самият Рим се превърнал в най-интересното и забавно място, което светът е познавал. Хората в Рим се радвали на охолен живот, отдали се на мисъл, култура и развлечения. Дори изобретили данъчният рай - офшорните центрове като Делос и няколко други.
Няколко поколения по-късно владетелите на Рим започнали да харчат безконтролно, закрили офшорните центрове, повишили данъците и империята им рухнала. Европа била превзета от нова банда данъчни, познати като вандалите. Те вярвали в 100-процентовата ставка, последвана от смърт за данъкоплатеца. Това не допринесло особено за разширяване на тяхната "данъчната основа". Настанала ерата на високите данъци, събирани от феодали и църкви, която продължила с векове. Този период често е наричан "тъмните векове". Сещате се защо - на хората вероятно не са им оставали пари за свещи...
След това турци и араби
превзели почти цяла Европа

Под тяхно управление хората получили ниски данъци и индивидуална свобода. Болшинството християни дори се радвали на тяхното управление, което било по-ефективно от това на феодалните владетели. Новите управници вярвали в стопанската свобода и били толерантни. Дори не настоявали да членуваш в тяхната църква (джамия). Бил въведен "десятъкът". При арабите ставката била до 20%

.

При турците системата забуксувала, когато разни самозвани бирници започнали да вземат десятъка по няколко пъти през годината. Арабите били изхвърлени с обещание за по-ниски данъци. За да си удържат на думата, новите испански крале изпратили Колумб да търси нови светове. Открил Америка. 100-процентовата ставка била въведена за местните индианци, чието злато поддържало европейците. Те плащали всичко и работели до смъртта си.
Американската данъчна революция изхвърлила британците. Но след 125 години данъците отново се покачили до нивото, на което били при британското управление. Свободолюбивите поели на запад.
Към 1914 г. вече нямало накъде да се бяга
Конгресът приел американския данък върху доходите. Всички, включително Ернест Хемингуей и Гертрюд Щайн, заминали за Париж. Но тогава и французите повишили данъците, за да платят за линията "Мажино" и други безсмислени проекти.
Данъчните ставки скочили повсеместно. Народът се озлобил и избухнала Първата световна война.След войната била въведена 100-процентовата ставка за германците, за да плащат репарации на французите. Индустриалните и миннодобивните райони били заграбени. Но това не стигнало. Спестяванията на хората били отнети чрез инфлация, но и това било малко. Настанала всеобща депресия. Германците дължали няколко пъти повече, отколкото била стойността на имотите им. Безработицата била повсеместна, надвиснала опасността от тотална анархия. Комунистите били най-голямата партия и надеждите за бъдещето гаснели.
Германия се молела за
"Човек на бял кон"
Явил се Хитлер. Той поискал да стане ЕДИНСТВЕНИЯТ бирник на света. И той, както много негови предшественици, бил привърженик на 100-процентовата ставка. Всички, освен германците, трябвало да
станат роби или да измрат. Някои възразили и платили стопроцентовата ставка на път към газовите камери. За да не бъдат сполетени от същата участ, хора от света решили да му се противопоставят и започнала Втората световна война.
След войната на победените Германия и Япония била наложена неефективната американска данъчна система от 1945 г. В продължение на десет години те не стигнали доникъде. Произвеждали боклуци, мизерия и недоволство.
Тогава германците поискали едно изключение - да освободят от данъци извънредния труд. Японците освободили от данъци печалбите от инвестиции, дивиденти и лихви. Това насърчило натрупването на богатство.
След като станало законно да забогатееш, германци и японци станали отново трудолюбиви и "иновативни", а икономиките им се устремили нагоре
Междувременно в червен Китай гладували. Данъчната ставка на комуните била свалена от 100 процента на нула. Земеделското производство експлодирало. Скоро Китай започнал дори да изнася храни. Гладът изчезнал трайно. След това измислили свободните зони и всички китайци, живеещи в тях, станали милионери.
В Америка президентът Кенеди
въвел данъчни облекчения

Приходите нараствали толкова бързо, че Америка имала балансиран бюджет за първи път след войната. Това потвърдило кривата на Латер, според която понижаването на ставките води до нарастване на данъчните приходи.
Джонсън, Никсън, Форд и накрая Картър провели серия от "фискално отговорни" данъчни реформи (разбирай увеличения). Икономиката завехнала. Дошъл Рейгън с "простото решение". Намалил данъците. Кривата на Латер се задействала наново. Американската икономика се съвзела. Нови работни места били разкривани по-бързо от където и да било другаде на Земята. Единственият проблем бил, че държавата харчела парите (за социални нужди) по-бързо, отколкото влизали постъпленията.
Великобритания била пред изчезване
с данъчните си ставки до 98 процента.
Дошла Маргрет Тачър, която веднага срязала ставките и отървала страната от социализма. През всеки следващ ден на нейното управление бъдещето изглеждало все по-светло.
И днес в някои държави повишаването на данъците се приветства. Несъмнено държавниците в тези страни са искрени и са водени от добри намерения.
Но историята помни много лидери с добри намерения. Името на владетеля се е изгубило някъде из вековете, който се изправил пред народа си и казал: "Поредното увеличение на данъците е за да балансираме бюджета и да уверим кредиторите." Хората му побягнали и се скрили в джунглите. На този тъжен ден настъпил краят на древната цивилизация на Маите.
Уроците по история са за бъдещите строители на велики империи..

Илюстрация: Борис Златанов

Facebook коментари