fbpx За иновацията е нужно семенце, почва и грижа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За иновацията е нужно семенце, почва и грижа

Какво е съвременното измерение на иновациите и какво се крие в тяхната същност бе дискутирано по време на Innovation Talks 2 събра експерти и заинтересовани в областта на иновациите. Дискусията се организира от Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси, на която сп. Твоят БИЗНЕС е медиен партньор.

Един от говорителите бе Едуард ван Енгеленбург, коуч по иновации и комерсиализация в компанията 3М, който участва в събитието чрез модерна система за видео-конферентни връзки eFellows Telepresence. Според него, иновация е силно свързана с фрустрацията в две посоки. Едната е фрустрацията на потребителите – от това, че не получават резултатите, които търсят от наличните продукти. Именно това е източник на иновация. Втората посока е вътрешна фрустрация на иноватора в процеса на създаване и комерсиализация на иновацията.

Той коментира - “Да правиш иновации е като да изядеш слон. Не става бързо, нито наведнъж. Трябва да го направиш на малки парчета. След това да опиташ – дали ти харесва на вкус, за да решиш дали ще продължиш нататък и то отново, на малки стъпки.”

Според Едуард ван Енгеленбург, напоследък толкова много неща се наричат иновация, с което тази дума губи смисъла си! Често под иновация се разбира нещо тотално ново – това рядко се случва и е откритие. Откритието без комерсиализация, обаче, си остава просто откритие някъде из “дебелите книги”. “Вижте iPhone – touch-екраните бяха измислени, както и мобилния телефон. Нов е начинът, по който са комбиниране тези елементи, добавката към тях е леснотата на ползване. Урокът от този пример: наричайте го както искате, но успех е комбинирането по нов начин, който създава нова стойност за потребителите”, обясни той.

Другият участник, Светла Несторова, изп.директор на Булстрад  започна с това, че всички хора имат естествена, спонтанна способност за творчество и въображение, като пример за това са децата, които докато играят непрекъснато създават, измислят, творят.
“България доказано е страна с голям иновативен потенциал”, каза Несторова. Според нея, една от причините е, че имаме много фрустрации – референция към казаното от Едуард. Страната ни е пълна с хакери, изобретатели, хора, които заобикалят системата. Да, това са примери за иновация в “тъмната страна”, но доказват потенциал. Голямата задача е как този потенциал да бъде превърнат в градивен, да създава иновации в “светлата страна” на света. Което е на първо място въпрос на ценности, на култура – на всички нива – в семейството, в училище, в университета, после и на работното място.

Несторова разказа, че често мениджърите на търговски екипи в тяхната компания имат трудност да съберат търговците си в офиса с цел отчетност, администрация и анализ. Техен колега обаче, е въвел напълно иновативен процес -  неговите търговци се състезават, за да получат повече време в офиса! За да спечелят удобства,  допълнително телефонно време и пр., мениджърът им мери тяхната активност, ефективност, резултатност. Реално, той обръща обичайната практика на 180 градуса, с което създава устойчиво чудесен резултат.

Светлан Станоев, Основател на The Business Institute се фокусира върху генезиза на иновациите. “Метафорично казано, нужна е почва, семенце и грижа, иновация да порастне и създаде поколение”, обясни той. “Почвата е потенциалът на всеки човек да създава и иновира. Всеки го има, въпрос на среда е той да се развие и покаже. Семенцето идва отвън – от фрустрациите, споменатa от Едуард, натиск и провокация. Те дават началото на идеи, желание и енергия за иновации“, допълни Станоев. Според него, грижата за “покълналото семенце” е критично важна – това са ценностния модел и културата в семейството, в образованието, на работното място, които подкрепят иновирането.

“Семенце” за нас беше фрустрацията на много хора от класическото висше образование, което са завършили в България”, продължи Станоев. “От нея дойде идеята да направим Магистърската програма по иновации, предприемачество и финанси. Следвахме това, което е полезно за потребителите. Комбинирахме различни елементи – всеки съществуваше сам по себе си – университет в лицето на ВУЗФ, практични програми и гост-говорители на The Business Institute, съвременни бизнес инструменти от развити пазари. И така създаваме нова добавена стойност, която решава фрустрацията на търсещите практични знания и умения по иновации, предприемачество и финанси. В този смисъл, тази магистърска програма е “комбинаторна иновация”.