fbpx Цивилизация, европеизация или глобализация? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Цивилизация, европеизация или глобализация?

Цивилизация, европеизация или глобализация?


За да избегнете културни проблеми, е добре да не правите някои неща. Например:
1. Не носете традиционните костюми на други култури, особено на техни национални празници или при повод в посолството.
2. Избягвайте червени букви (червено мастило) върху неща, предназначени за азиатци. Корейци, особено тези които са будисти, пишат името на човек с червено мастило при смърт или годишнина от смърт.
3. Не давайте бакшиш в Китай!
4. Обърнете внимание как се представя вашият испански партньор. Испанците имат две фамилни имена, първото фамилно на бащата и първото фамилно име на майката.
5. Не се хранете с пръчици в Азия, освен ако не сте добре запознат с етикета при храненето.

"Глобализация - стесняване на времето и пространството. Благодарение на бързите комуникации знанията и културата могат да бъдат разпространени по целия свят почти едновременно "
Антъни Гидънс*

Как ли са живели и работили хората без мобилни телефони, интернет, GPS, Кока-кола, McDonald's, MTV? Глобализацията е факт и е за всички. И нямаме възможност за избор. Тя е част от развитието, част от цивилизацията. Трябва ли да продължаваме да мислим, че като българи сме уникални и светът е длъжен да се съобразява с нас? Или ще ни се наложи да научим още много неща, свързани с дисциплината, с отговарянето на имейлите, със сериозността и точността, с уважението? Не сме ли изключително цинични по отношение на отговорностите си? И не живеем ли с митове за света и за самите нас?

Културите
Най-видимата проява на глобализацията е културата.
Нужно ни е да развием усет и разбиране към многообразието на културите, за да успеем в променящия се свят. Не очаквайте всички да разбират български и да правят бизнес като нас. Днес работим в един отворен свят и само професионалните познания не са достатъч-ни. Бизнесът с хора от различни култури може да се окаже минно поле, ако не сте информирани за особеностите в етикета и поведението на вашия партньор.
Поведението, обичаите, жестовете са особено важни неща в международния бизнес. Неразбирането на културните различия може да провали един контакт, сделка, или дори бизнес, а вас да постави в конфузна ситуация. И обратно - можете да сключите сделка или да подпишете договор, ако се държите и разговаряте по подходящ начин, ако умеете да водите кореспонденция, ако умеете да се храните, да правите подаръци - изобщо ако сте наясно с малките, но важни за успеха подробности.


Ако искате да успеете, сте длъжни да се запознаете със страната на вашите бизнес партньори. Говорете с консултант, прочетете книга или се обадете в посолството за определена информация. Покажете уважение към обичаите и традициите на страната, в която сте. Научете няколко думи от езика на вашите бизнес партньори - ще спечелите доверието им. Повече слушайте, по-малко говорете - в чужда страна вие сте ученикът, а не учителят. И не забравяйте, че където и да сте, освен себе си, представяте фирмата и страната си.

Поздравът
Поинтересувайте се от начина на поздрав, ръкуване, поклоните, титлите и имената. Ръкуването е част от първото впечатление и е особено важно. В древността този жест е означавал, че не сте въоръжен. Ръкуването е традиционният знак на доверие и трябва да е топло и здраво, но да не чупи пръсти, нито да е небрежно и вяло.
Ръкуването не навсякъде е обичайният поздрав. В Япония не одобряват телесния контакт на публично място и затова са изработили сложна система от поклони, за да изразят взаимоотношенията си. Какво да изберем - двадесет и шест комбинации от поклони или едно ръкостискане? Макар че когато са на Запад, и японците се ръкуват.
Целуване при поздрав е прието в Италия, Франция, Испания. В други страни целувката може да е дори престъпление. През май 1974 г.
кувейтски съд обвинява момче и момиче под 18 г., че са се целували на публично място и декларира, че това е криминално нарушение.

Разговорът
Не се страхувайте от моментите на тишина в разговорите. Използвайте тези паузи, за да съберете мислите си и да следвате линията, която сте си набелязали. В Япония тишината е важен аспект от комуникацията. Ако говорите езика на вашия партньор, или сте избрали английски за език при разговорите, говорете ясно, не бързайте, не използвайте жаргон. Ако използвате преводач, гледайте партньора си, а не преводача. Внимавайте кога какво казвате! В Полша преди да преминете към сериозния бизнес разговор, бъдете готови да обсъдите теми от обществения живот, семейството или вашата кариера. В Холандия няма да направите добро впечатление, ако се хвалите с вашите доходи, обсъждате теми за религията и секса, или критикувате монархията. В тази страна обичат кралицата си, проституцията е легализирана със закон, а религиозната определеност е много личен въпрос.
Не обсъждайте теми, свързани с пари - кое колко струва, кой колко получава, колко е похарчено за пътуване, почивка или нова кола. Разговорът за пари или демонстрирането на пари не се приема добре. Парите не са критерий за важността на госта в Европа. Избягвайте тази тема и ще си спестите много неудобства. Особено в Европа !

Тостът
Дали ще бъдете гост или домакин на тържество трябва да се подготвите да вдигнете и да приемете тост. Най-официалните тостове се вдигат в Германия, Дания, Швеция и Източна Европа. По време на вечерята може да се вдигнат дори няколко тоста, но добрият тост е винаги за здравето на домакина и просперитета на бизнеса, който ви е събрал. Тостовете трябва да са кратки, но в Грузия това правило не важи. Ненапразно казват, че тостът е изкуство.

Подаръкът
Поинтересувайте се от начина и времето за подаръци - кога, какво е прието и какво не. Бутилка алкохол няма да е подходящ подарък в мюсюлмански страни, например Близкият изток, Индонезия, Малайзия. В Швейцария малък подарък се възприема от преводачи и екскурзоводи по-добре, отколкото бакшиш. Не избирайте твърде скъп подарък за вашите японски партньори, защото ще се изтълкува като подкуп. Така ще ви разберат и в Холандия. Не подарявайте ножици и ножове, защото символизират прекъсване на бизнеса и приятелството. Същото значение биха имали такива подаръци и в Швейцария. (Макар че в магазините за подаръци и сувенири "преливат" от ножове, ками и ятагани, те не са подходящи за бизнес подарък и в България!)

Готови ли сте за глобален бизнес ?

 

 

Facebook коментари