fbpx Ако ще купувате жилище - сега е моментът | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ако ще купувате жилище - сега е моментът

Ако ще купувате жилище - сега е моментът

Активният пазар на жилища, белязал цялото първо полугодие на 2015 г., вече дава отражение върху поведението на участниците. Силната динамика генерира все повече нова информация и разнородни послания, което до голяма степен обърква участниците, при това в момент, в който информираните и бързи решения са единственият път към изгодна сделка. Това посочват от АДРЕС недвижими имоти в анализа си за първите шест месеца на настоящата година.

Качествените жилища на добри цени са все по-дефицитни. Ако купувачите, водени от убеждението, че доминират пазара, имат твърде високи очаквания, може да „изпуснат” добрите предложения и да се наложи да чакат следващата вълна ново строителство да бъде финализирана. Продавачите, от своя страна, трябва да бъдат гъвкави спрямо промените, които са много динамични в момента. От една страна недостигът на качествени апартаменти е все по-сериозен, а от друга има доста активно строителство на нови обекти.

Според анализаторите бързото изчерпване на добри имоти на изгодни цени, случило се в последните 6-9 месеца, е сред основните причини за объркване от страна на купувачите. Днес, лишени от този богат избор, част от клиентите прибягват до покупка на имот, който е от сравнително дълго време на пазара.

Затова активно се реализират имоти, излезли на пазара преди 5-10 месеца, което е сравнително дълъг за този сегмент период. През април и май преобладаващ е делът на продажбите, реализирани за 2 до 5 месеца - 41%, следван от дела на имотите, които са на пазара от 6 месеца до 1 година – близо 25% от всички. Това е резултат от бързо случилите се продажби на качествените жилища, които предизвикаха и бума в активността в първите месеци на 2015 г.

Според специалистите, пред купувачите, които имат възможност да изчакат, стои алтернативата да се възползват от появата на нови проекти.

Според последните данни скокът на започнатите нови сгради в София е около 6 пъти повече спрямо година по-рано. Купувачите, решили да се възползват от това, трябва да побързат да го сторят днес на ниските цени, които предлагат проектите на ранен етап или да изчакат напредък на сградите след около година.

Допълнителна причина за активността продължават да бъдат лихвите по депозитите, които са крайно неизгодни и постоянно спадащи. Подобен начин за съхранение на спестяванията вече не е предпочитан. Затова хората търсята други начини за инвестиране. Затова и броят на сделките запазва добрите си нива от началото на годината.

Специалистите са категорични, че днес купувачите имат изгодни цени, но те вече са се оттласнали от дъното, а при поява на качествен имот, решенията трябва да бъдат своевременни.

На мода продължават да бъдат основно по-големите жилища – близо 38% от реализираните сделки са за тристайни жилища, като също толкова е и делът на продадените двустайни апартаменти. Многостайните имоти са около 5% от всички в началото на тримесечието, но делът им расте до 10% през месец май, посочват от АДРЕС.

 

 

Facebook коментари