fbpx Бизнес етикет | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бизнес етикет

Ценят ли се добрите маниери днес, във времето на непринуденото поведение? Абсолютно! Както родителите ви са били горди с вас като деца, когато сте казвали "моля" и "благодаря", така днес добрите маниери ви печелят приятели в бизнеса и свалят бариери.
Искате ли да останете сам или да говорят за вас зад гърба ви? Бъдете сноб. Карайте хората да се чувстват неудобно. Искате да ви харесват? Тогава ги накарайте да се чувстват значими. Те ще ви се отблагодарят с лоялност и добра работа.

Какво е етикетът?
По дефиниция това са добрите обноски, приети в обществото и бизнеса. В ежедневието това е начинът да накарате другите да се чувстват добре. Никой не обича да попада в ситуация, в която не знае как да постъпи. По-лошо от това е само някой да знае от какво се чувствате не комфортно и въпреки това да не се съобрази с вас. Това не е просто неучтивост, това е грубост.
Преди няколко години в САЩ компании по етикет направиха проучване за фирми, които работят в областта на продажбите. В качеството си на клиенти 80 % от анкетираните са се сблъскали с грубо поведение. В същото време 58 % от същите хора са се държали нелюбезно и са оставили негативно впечатление в собствените си клиенти.
 

Ето най-често даваните примери за грубост:

- Грубост при провеждане на телефонни разговори, невръщане на телефонни обаждания.
- Неуважение към времето на хората.
- Рязък тон на гласа или груб език.
- Прекалено фамилиарно поведение в бизнес ситуации.
- Липса на подготовка за конкретната работа или ситуация.
- Прекъсване на събеседника, което прави невъзможен всеки разговор или дискусия.

Давате ли си сметка колко ви струва грубостта?
Отнасяйте се с другите така, както искате те да се отнасят с вас
Просто е, но малко хора в бизнеса го правят. Демонстрирате уважение само към по-висшестоящите от нас? Голяма грешка. Много голяма! Защо? Вашият колега днес може да ви стане шеф утре.

Запомняйте правилно имената
Нищо не звучи по-приятно от собственото ви име. Не бъркайте имената на хората и ще заслужите тяхното внимание. Ако изопачите името им или го съкратите, ще загубите благоразположението им.
Това е най-лесният начин да установите бизнес-контакт, въпреки че много хора го подценяват. Не бъдете от тях - напротив, направете си труда да чуете името и да го запомните правилно. Това не е загубено време!

Как да го направите

- Обърнете внимание на начина, по който другите се представят. Ако някой каже, че името му е Александър, не го наричайте Сашо.
- Повтаряйте си имената, които се произнасят необичайно, за да ги запомните. Напишете на гърба на визитната картичка правилното произношение на името, за да не го объркате следващия път, когато срещнете същия човек.
- Не бъдете фамилиарен. Обръщайте се към хората с техните титли и фамилни имена, докато не ви предложат да ги наричате на малко име.


Ще постигнете много повече с добра дума, отколкото с грубост

Кой е бил най-добрият ви шеф? А най-лошият? Защо?
Ако направим едно изследване ще видим, че най-добрите шефове са открити, честни, изобретателни, поемащи рискове, и способни да възприемат нови идеи. Най-лошите ще бъдат описани като прекалено критични, дребнави и раздразнителни.
Докато управлявате компанията, помнете, че вие задавате тона в отношенията в нея. Колко ефективен ще е вашият персонал зависи от вашето умение да общувате с хора. Колкото по-добре се разбирате с другите, толкова по-голямо ще е влиянието ви сред подчинените и приятелите ви.
Това не означава, че трябва да бъдете приятел на всички. Бъдете честен и справедлив, без да е необходимо да знаете любимите им цветове или името на котката им. Спазвайте професионална дистанция, дори внушавайте респект, но бъдете също така съпричастен и демонстрирайте интерес. Добрата дума или обмисленото действие са най-ефикасният начин за "сплотяване на колектива".
Добрият мениджър знае, че не само заплащането мотивира хората. Демонстрираното внимание и оценяването на усилията, които полагат, се ценят повече. Отнасяйте се с другите така, както искате те да се отнасят към вас. Това ще ви донесе огромни дивиденти. Стремете се да градите мостове, не да ги горите. Никога не знаете от кого ще имате нужда някой ден.

Кой е шефът?

Времената се менят и днес все повече жени са на високи позиции в бизнес йерархията.

При бизнес среща поздравявайте и се ръкувайте и с мъжете, и с жените. Да се говори непременно на мъжа и да се мисли, че винаги той взима решенията, може да се окаже конфузно, ако не знаете длъжностите на присъстващите. Нали сте си взели визитните картички? Използвайте ги!
Все пак, когато става дума за внимание, най-важната личност е клиентът. Шефът ви също споделя това мнение. Така че - посветете цялото си внимание на клиента!