fbpx Българските компании трябва да са инициативни за бизнес в ОАЕ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ангел Калинов, Генерален консул на РБългария в Дубай

Българските компании трябва да са инициативни за бизнес в ОАЕ

В началото на март т.г. в Дубай (ОАЕ) бе открита изложба под надслов "Деца създават и даряват за деца" по случай Националния празник на България. Гостите имаха възможност да се запознаят с част от нашата култура, традиции и кухня. Децата от училище "Българче" бяха изработили собственоръчно мартеници, кукерски маски и декоративни килимчета. Много гости пожелаха да притежават късче българщина. Събраните средства ще бъдат дарени в УНИЦЕФ.
По време на поредната инициатива на българското консулство в Дубай се срещнах с Ангел Калинов. По всичко личи, че Генералният ни консул в Дубай не е чиновник по душа, а е инициативен, енергичен и изпълнен с идеи. Посреща ме на вратата с широка усмивка и бърза да ми представи друг изявен българин в ОАЕ - младия художник Камен Бонев. Талантливият артист е успял да впечатли местни и чуждестранни почитатели на изобразителното изкуство и е високо ценен в Дубай. Централно място в изложбата беше отредено и за неговите произведения. Генералният консул е настоятелен в поставянето на акцента върху постиженията на другите, като дипломатично измества центъра на внимание от себе си. Аз обаче си позволявам да го поставя на фокус.

Роден е на 11.09.1972 г. в София. Завършва Международни отношения в УНСС – 1996 г. Специализира банково дело в САЩ, Италия и Гърция. Владее английски, френски, руски, италиански и гръцки език. От 1995 г. до 2010 г. работи в Обединена българска банка АД, последно като директор на Големи корпоративни клиенти и финансови институции. Следва една година като началник в отдел Корпоративно банкиране в Райфайзенбанк - България. Назначен е за генерален консул на Република България в Дубай с решение на Министерски съвет от май 2011; заема поста от октомври 2011 г.

интервю на Мария Де Брабандере, Абу Даби

Г-н Калинов, какъв е стокообменът между двете държави през последните години?
- За 2009 г. стокообменът в милиони щатски долари е 80 млн. През 2010 г. – 74,7 млн., а през следващите две години бележи чувствителен ръст. През 2011 г. отчитаме стокообмен на стойност 109,8 млн. долара, а 2012 г. още по-голям оборот (бел.ред. - данните са до 30 септември) – 183,5 млн. долара.

Какви възможности за бизнес са най-перспективни за България в ОАЕ? Кои български стоки са интересни за емирствата и какво ние можем да внасяме от там?
- В ОАЕ потенциал за развитие имат българската хранително-вкусова промишленост, земеделска продукция, месопроизводителната и месопреработвателна индустрии. За съжаление, понастоящем икономическите взаимоотношения не са достатъчно активни. Важно е да се отбележи, че при разглеждането на потенциала от страна на българските фирми трябва да се има предвид, че ОАЕ са една от основните входни точки за почти целия Близък Изток, а регистрираните тук компании покриват обширни географски пазари. За съжаление търговският стокообмен между България и ОАЕ не е достатъчно развит. В тази посока работим по възстановяване на дейността на Българския бизнес съвет, организация с нестопанска цел, която ще играе ключова роля в предоставяне на информация на бизнеса и браншовите организации в двете държави. Важно е да има навременна реакция и инициативност от българските компании.

Трудно ли се открива фирма в ОАЕ и какъв е пътят?
- ОАЕ предлагат многообразни възможности за регистриране на компании. Специфичното за страната е, че при регистрация на компания извън т.нар. „Свободни зони” е необходимо съдружие с местно лице, което да притежава 51% от смесеното дружество. В „свободните зони” собствеността може да е изцяло чуждестранна. Страната е разработила амбициозен план да се превърне в най-желаното място за инвестиции в световен мащаб.

Проявяват ли ОАЕ интерес съм туристически посещения в България и как може да се развива тази посока на бизнеса?
- След началото на процесите на Арабската пролет много туристи от района на Близкия Изток търсят алтернативи на традиционни за тях дестинации като Ливан, Сирия и страните от Северна Африка. България може да се възползва, като предложи качествена услуга на нормална цена. Необходимо е, обаче, родните представители на туристическия бизнес да взимат под внимание и факта, че ОАЕ е една от основните туристически дестинации за десетки милиони души годишно и нейните жители търсят комплексно обслужване. Друг важен фактор при избор на дестинация на хората от региона е усещането за сигурност в държавата, която ще посетят. Липсата на директни полети между България и ОАЕ също представлява пречка пред развитието на туристически посещения.

Вече има директен полет София-Доха, Катар. Реалистична ли би била надежда за директен полет София-Дубай?
- Решението за откриване на редовна линия между България и ОАЕ може да се вземе само от авиопревозвачите. Силно се надявам финансовите им изчисления скоро да покажат, че подобна линия би била рентабилна и директните полети да бъдат възстановени. Това бързо ще стимулира стокообмена между страните ни.

Има ли пропуски в политиката на България досега, отнасящи се до взаимоотношенията й с ОАЕ и как виждате тяхното компенсиране?

- Взаимоотношенията между България и ОАЕ са добри и приятелски. С развитието им в бъдеще се очаква размяна на посолства между София и Абу Даби, което ще способства за допълнителното им задълбочаване във всички сфери.


Колко са българите в ОАЕ? С какъв авторитет се ползват те тук?

- В ОАЕ постоянно пребивават около 3 500 български граждани. Повечето от тях са високо ценени специалисти от почти всички сфери – ако изброяваме всички упражнявани от тях професии ще ни е необходимо много време. Това, което ме радва, е че при повечето си контакти с представители както на официалните власти на ОАЕ, така и с работодатели или предприемачи, почти винаги се изказват с уважение за нашите сънародници.
Въпреки че сме членове на ЕС, за българите не е така лесен достъпът до ОАЕ. Ако за останалите граждани на ЕС туристическата виза се дава автоматично при пристигането, за нас остават гаранциите и сложната бюрократична система по изваждането на специални визи.

Мислите ли, че управляващите на ОАЕ ще променят отношението си към нас и ще започнем да пътуваме по-лесно в тази посока?

- България стриктно се придържа към общоевропейските правила за пътуване. Факт е, че гражданите на определени държави-членки на ЕС ползват облекчени визови процедури за престоя си в ОАЕ, основаващи се на двустранни спогодби. България и ОАЕ се стремят да постигнат взаимно приемливо споразумение за облекчаване пътуването на своите граждани. Специфичното за този процес обаче е, че визите се издават в самите ОАЕ чрез посредничеството на местна компания или туристическа агенция.