Блокчейн внася доверие в начина, по който компании, потребители и автомобили се свързват

Автономните превозни средства, новите бизнес модели за мобилност и персонализираният потребителски опит са само част от иновативните възможности, които водят до промени в автомобилните компании днес. Въпреки това, все още съществуват неефективности в бизнес мрежите на индустрията – неефективност, която може да бъде преодоляна чрез използването на блок-верига. С обещанието си за по-сигурни, проследими сделки и по-добър достъп и прозрачност на информацията, блокчейн има потенциала да засили доверието и сътрудничеството между бизнеса, потребителите и дори превозните средства. Въпреки че използването на блокови вериги е в зародиш на автомобилната „арена“, шепа компании са пионери в усвояването на тази технология. За да не изостават, други автомобилни компании могат да вземат уроци от тези автопионери и бързо да оценят собствените си възможности за използване на технологията.

Ново проучване на IBM изчислява, че 62% от управителите на автомобилни компании смятат, че блокчейн технологията ще бъде пробивна сила в автомобилната индустрия до 2021 година. Проучването обаче установява и че само малък процент от производителите на оригинално оборудване (OEM) и доставчици, в момента са подготвени за усвояване на блокчейн или имат по-голямо схващане, че блокчейн решенията са готови за търговска употреба.
Изследването "Смелостта да бъдем първи: Как автопионерите се впускат в блокчейн технологията", разработено от IBM Institute for Business Value (IBV) в сътрудничество с Oxford Economics включва допитване до 1,314 мениджъри на компании в автомобилната индустрия (OEM и доставчици) в 10 бизнес области и 10 държави, включително Китай, Германия, Индия и Съединените щати.

Според глобалните данни финансите, веригата за доставки и услугите за мобилност са основни области, в които блокчейн технологията може да бъде позлотворна. Освен това, следпродажбените услуги, вторичният пазар на автомобилната индустрия, занимаващи се с производство, дистрибуция, продажба на дребно и монтаж на всички части на превозните средства, също се оценяват високо за производителите в Китай, Германия и Мексико. Понастоящем проследяването на части през целия жизнен цикъл на превозното средство е много ограничено, което означава, че фалшифицираните части могат да бъдат използвани от сервизните центрове на някои пазари. Въвеждането на решения, базирани на блокчейн във веригата за доставки на автомобили, би могло да реши някои от въпросите, свързани с изтеглянето на продукт от пазара, фалшивите продукти и безопасността на потребителите.

Употребата на блокови вериги ще въведе подобрения и оперативна ефективност в области като финансови трансакции между участници в екосистемите, удостоверяване на достъпа до автомобила и подобряване на потребителското преживяване и  лоялност. Според доклада:

- 54% от ръководителите очакват нови бизнес модели да повлияят на инвестициите в блокчейн.

- Най-малко 50% от управляващите компании, производители на оригинално оборудване, във всяка от страните вярват, че блокчейн решенията ще имат голямо влияние върху услугите за управление на автопарковете.

- 55% от производителите на оригинално оборудване и 47% от доставчиците казват, че въвеждането на блокчейн ще подобри неперфектната информация в техните бизнес мрежи.

"Още сме в много ранен стадий на използване на блокчейн в автомобилната индустрия, но употребата на тази технология крие огромен потенциал," каза Бен Стенли, Automotive Research към Института за бизнес стойност на IBM. "През 2019 г. очакваме да видим, че блокчейн ще започне наистина да се издига, особено при споделяне на данни за сигурност, споделяне на автомобили и споделено пътуване, трансакции и пазари на автомобили."

Изследването на IBM разкрива група автопионери – 15% от всички анкетирани, които вече напредват с блокчейн и много от тях планират да реализират своите първи търговски мрежи през следващите три години.

Организации като Mobility Open Blockchain Initiative (MOBI) вече проучват използването на блокчейн за подпомагане мобилността да бъде по-безопасна, по-достъпна и по-широко приета. Някои от първоначалните проекти на MOBI се фокусират върху защита на търговията с автомобили, ценообразуване и плащания (базирани на употребата на автомобилите), както и идентичност, история и употреба на превозното средство.