fbpx Цените на жилищата почти спряха спада си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Цените на жилищата почти спряха спада си

етикети

Покупките на жилища с цел инвестиция отново са факт на пазара на имоти в столицата. Това отчитат от АДРЕС Недвижими имоти в анализа си за първото полугодие на 2012 година. По данни на компанията за периода януари-юни са сключени с 15% повече сделки с инвестиционна цел в сравнение с второто полугодие на 2011 г. Това е сериозен позитивен знак за пазара на жилищни имоти, тъй като до края на миналата година покупките с цел инвестиция бяха рядкост, а главният дял покупки задоволяваха основни жилищни нужди.

Данните ни сочат, че с 10% са намалели случаите, в които отстъпката при сделка е над 5 000 евро. От една страна трябва да се определи справедливата цена, а от друга да бъде мотивиран купувачът, който през последните години свикна да подхожда към сделка от позицията на печелившата страна, казват специалистите. Интересна тенденция е активизирането на по-зрелите купувачи – хората над 45-годишна възраст, които демонстрират с 23% по-висока активност.

По-възрастни купувачи също са знак за подобряване на условията на жилищния пазар. Две са главните групи по-зрели купувачи. Едните са хора със собствен бизнес или заемащи висока позиция в сериозна компания. Сега те виждат добра възможност за покупка на качествен имот на възможно най-добра цена. Обикновено купуват по-просторно и дори луксозно жилище, с което заменят основното си. Другата група са купувачи, които години наред са живели под наем и сега се възползват от добрата комбинация ниски цени-ниски лихви по кредити, за да се сдобият със собствен дом.

Ценовите нива демонстрират продължаващо стабилизиране – само с около 4% са паднали те на годишна база в големите градове на страната. Регистрира се ръст в броя сделки с над 10% спрямо същия период на миналата година. Търсенето продължава да е насочено основно към двустайни жилища с добра локация и качествено строителство. От компанията отчитат и растящ брой на запитванията за по-луксозни жилища от по-висок ценови сегмент.

Ако към края на 2011 година хората масово се интересуваха от апартаменти до 50 000 евро, то сега купувачите са с добър финансов и социален статус и се ориентират към жилища в ценовата категория 70 000 – 80 000 евро, а останалите - към по-ниски нива от около 35 000 – 40 000.

Ако в мотивите за покупка обаче се наблюдават показателни изменения, то основната причина за продажба на жилище остава спешната нужда от пари – 26% от продавачите през шестмесечието са прибегнали към сделка именно заради това. Следващият мотив за освобождаване от дадено жилище обаче се оказва наличието на ненужен, свободен имот – малко над 20% от продавачите през периода са притежавали такова жилище.

По отношение на наемите няма промени. Сериозното предлагане на апартаменти под наем кара наемателите да са все по-претенциозни. Освен традиционните изисквания, през последните два месеца дори елитни райони, в които по време на оглед се забелязват бездомни кучета, губят своите кандидати. Тенденцията е особено изразена при семействата с деца и младежите, които са навън до по-късно. Към момента тази опасност влияе върху решението за сделка, а не върху цената, но ако проблемите с кучетата не се разрешат, категорични са ескпертите. 

Прогнозата на АДРЕС до края на годината е за активен пазар, повлиян през летните месеци от две групи купувачи – чужденците, търсещи ваканционни имоти, и българите, живеещи в чужбина, които използват лятната си ваканция за придобивка на имот в България. Още в началото на август се очаква сериозно активизиране на пазара на наеми, където бъдещите студенти, последвани от сезонните работници, ще засилят търсенето. Пускането на новата линия на метрото в София през есента ще съвпадне и с традиционния годишен пик на наемния пазар и допълнително ще го катализира. Очакванията на компанията са метрото да повлияе позитивно и на покупките на жилища.