fbpx Да опазим водите на България | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да опазим водите на България

22 март е Световният ден на водата. Той се чества с цел привличане на вниманието към проблемите на повече от 1 милиард души по света, които нямат достъп до чиста и безопасна питейна вода. Денят се отбелязва на тази дата от 1993 г. 

Българското Каяк Общество (БКО) отбелязва Световния ден на водата, като използва повода да оповести, че Върховният административен съд (ВАС) на Република България спря окончателно строежа на четири малки ВЕЦ в дефилето на река Струма, в района на град Кресна. По този начин ВАС остави в сила решението на РИОСВ – Благоевград, с което не бе съгласуван проектът на „ДЕК Енерджи“ ООД за изграждане на 4 МВЕЦ в дефилето на река Струма. С Решение № 122/02.08.2008 г. на МС в дефилето на река Струма бяха обявени две защитени зони: „Кресна–Илинденци“ – за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и защитена зона с наименование „Кресна“ за опазване на дивите птици.

Първи против изграждането на вецовете, попадащи в двете защитени зони, и със становище, че те значително ще ги увредят, откликна Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ“. По-късно в делото срещу инвеститора се включиха и Сдружение „Българско Каяк Общество“, Спортен клуб „Бързи води“, Сдружение „Приключенска мрежа“, Сдружение „Х – Клуб“, Сдружение „Тудурини Брос“ и Фондация „Къща за книги и приключения“. Решението на ВАС по делото е окончателно и не подлежи на обжалване.

По този начин Кресненското дефиле остава защитена зона, в която може да продължи развитието на екологичен воден туризъм, даващ възможност на хиляди хора да се докоснат до красотите на този регион и сами да осъзнаят колко важно е опазването му. Това е и най-добрият повод БКО и дружествата за воден туризъм да си честитят Деня на водата.

Наред с новината за опазването на река Струма в района на Кресненското дефиле, заплахата от строеж на вецове в защитени зони е надвиснала и над река Арда, в района на гр. Маджарово в Източните Родопи. Там има пет защитени територии, четири от които са по поречието на реката. През последните години е имало пет инвестиционни предложения за изграждане на малки вецове по брега на Арда в района на Маджарово. Според Природозащитен център „Източни Родопи“ (ПЗЦИР) изграждането на дори един-единствен МВЕЦ би довело до промяна на водния поток и съответно до промяна на местообитанията на редица защитени видове, като по този начин ще бъде „погребано“ биоразнообразието в последния, останал незасегнат, участък от река Арда между язовирите „Студен кладенец“ и „Ивайловград“. 

Последното инвестиционно предложение за строеж на МВЕЦ в този участък е от този месец и в момента се провежда обществено обсъждане за или против него. Жителите на Маджарово не подкрепят подобни инициативи, а общината инвестира в запазване на биоразнообразието и развитието на екотуризма, включително по европейски програми.

В световния ден на водата Идеал Стандарт Интернешънъл посреща с революционна иновация за икономия на вода и енергия. Продуктовата линия CeraMix Blue представлява нова ера в смесителите за баня, пестящи вода и вдига летвата на екологичното предизвикателство. Колекцията предлага на крайните потребители да реализират икономии в размер до €430 за година. Тези икономии са възможни благодарение на последното нововъведение във вътрешния дизайн на смесителя и патрона. В сравнение с обикновен смесител, водата оставаща в чучура се намалява с над 80%, което дава възможност да се достигне до желаната температура на водата 90% по-бързо от обичайното.