fbpx Да продаваме ли бизнес по време на криза? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Да продаваме ли бизнес по време на криза?

Сега, когато сме на прага на нова икономическа криза много предприемачи се чудят дали е подходящ момент да продадат фирмата си. Те дълги години развиват своя бизнес и вече са изморени. При тези трудни времена още повече се замислят да осребрят труда си и да се отдадат на заслужена почивка. В същотто време, когато всички са наплашени по време на кризата собствениците знаят, че сега цената, която ще получат ще бъде далеч от техните очаквания. Да оставим  настрана, че по принцип  в България повечето предприемачи продават бизнеса си, когатот той закъса. Ето защо очаквам в следващите месеци да се появат много фирми за продажба.

В повечето от тях обаче няма много бизнес останал а ще имат по-голяма стойност като активи. Покрай тази ситуация ако имате добър бизнес вие си мсилите, че сега е най-неподходящото време да продадете фирмата си. Покрай тия закъсали бизнеси купувачите очакват всичко да купят на безценица.

Всъщност това не е точно така. Да, когато хората са наплашени то неминуемо те ще са по предпазливи и това се отразява на оценките, които правят. Ако преди фирмата ви е правила един милион печалба и сте можели да я продадете примерно за 10 милиона, то сега много трудно ще получите тази цена. Може би ще получите 7-8 милиона лева. Първоначалната ви реакция ще бъде да изчакате. Това е правилно решение, ако мислите в абсолютни суми.

Има обаче и друг подход. Да, покрай една икономическа криза всички цени падат, но стойността на една качествена фирма или имот пада значително по-малко от цената на една  закъсала фирма. В този ред на мисли най-вероятно ще получите 7-8 милиона а не 10 милиона за фирмата си, но с тези 7-8 милиона ще можете да си купите много повече активи отколкото преди кризата с 10те милиона.

Ето защо бих казал, че дори по време на криза може да има смисъл да потърсите инвеститори за бизнеса си. Ако продадете и не правите нищо с парите си то може би няма да е добро решение. Ако с парите решите да инвестирате в други бизнеси може да се окаже, че точно сега е момента да имате кеш под ръка.