fbpx Да продаваме ли бизнес по време на криза? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да продаваме ли бизнес по време на криза?

Водеща снимка
Да

Да продаваме ли бизнес по време на криза?

Сега, когато сме на прага на нова икономическа криза много предприемачи се чудят дали е подходящ момент да продадат фирмата си. Те дълги години развиват своя бизнес и вече са изморени. При тези трудни времена още повече се замислят да осребрят труда си и да се отдадат на заслужена почивка. В същотто време, когато всички са наплашени по време на кризата собствениците знаят, че сега цената, която ще получат ще бъде далеч от техните очаквания. Да оставим  настрана, че по принцип  в България повечето предприемачи продават бизнеса си, когатот той закъса. Ето защо очаквам в следващите месеци да се появат много фирми за продажба.

В повечето от тях обаче няма много бизнес останал а ще имат по-голяма стойност като активи. Покрай тази ситуация ако имате добър бизнес вие си мсилите, че сега е най-неподходящото време да продадете фирмата си. Покрай тия закъсали бизнеси купувачите очакват всичко да купят на безценица.

Всъщност това не е точно така. Да, когато хората са наплашени то неминуемо те ще са по предпазливи и това се отразява на оценките, които правят. Ако преди фирмата ви е правила един милион печалба и сте можели да я продадете примерно за 10 милиона, то сега много трудно ще получите тази цена. Може би ще получите 7-8 милиона лева. Първоначалната ви реакция ще бъде да изчакате. Това е правилно решение, ако мислите в абсолютни суми.

Има обаче и друг подход. Да, покрай една икономическа криза всички цени падат, но стойността на една качествена фирма или имот пада значително по-малко от цената на една  закъсала фирма. В този ред на мисли най-вероятно ще получите 7-8 милиона а не 10 милиона за фирмата си, но с тези 7-8 милиона ще можете да си купите много повече активи отколкото преди кризата с 10те милиона.

Ето защо бих казал, че дори по време на криза може да има смисъл да потърсите инвеститори за бизнеса си. Ако продадете и не правите нищо с парите си то може би няма да е добро решение. Ако с парите решите да инвестирате в други бизнеси може да се окаже, че точно сега е момента да имате кеш под ръка.