fbpx Днес отделяме само по 4 часа за ходене по магазините | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Днес отделяме само по 4 часа за ходене по магазините

Всеки ще си спомни поне един разказ или собствено преживяване, когато в чужбина си е купил дреха с етикет Made in Bulgaria. Днес също може да попаднете на такъв етикет, но най-вече като страна в която е произведено даденото изделие. Модната индустрия пострада първа от кризата. Малки производства, които се занимаваха с така нареченото “ишлеме” се принудиха да затворят. По-големите се наложи да “оптимизират” производствата си, както стана актуално да се казва. Вярно, е че много от фабриките за облекла се оборудваха с модерни технологии, което пък им позволява да бъдат гъвкави и някои от тях се ориентират към производство на по-малки серии облекла, насочени към клиенти от по-висок клас.

Производителите в бранша споделят, че в момента сме в дъното на кризата и радостното е (!), че задържаме това ниво. Това дава някои размисли, че може би в следващите месеци може да има леко оттласкване нагоре.

През 2009 г. заетите в бранша на облеклото и текстила са били 131 857, което е с 12% по-малко спрямо 2008 г. Пазарът е изхвърлил ниско квалифицираните работници, като качествените кадри пък са подобрили и производството.

Все пак звучи престижно, че българските фабрики произвеждат облекла за Max Mara, Hugo Boss, Eckada, Roy Robsan, Pierre Cardin, Lise Charmel, Chloe, Givanshi, Mariella Burani, Chacok, Gary Weber, Strenesse, Joop, Rosner, Tom Tailor, Moncler, Laura Biagoti и Kenzo, Sonya Rakel, Iceberg, др.

Навлизането на чужди марки, най-вече в големите молове, оказва също влияние на иначе стеснения пазар. За българските производители е неоправдано да присъстват там, защото нямат ресурсите на големите фирми, които могат и да си позволят да губят в началото.

Интересни са и тенденциите при купувачите в глобалния пазар. Ако до сега определяща е била цената, то днес вече клиентът търси разнообразие от продукти и марки. Това води до модни линии с по-кратък сезон и по-бърз цикъл.

Според анализ за състоянието на сектора, изготвен специално за БАПИОТ (Българска асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил) от Агенция за икономически анализи и прогнози към МФ, разходите за дамско облекло у нас през 2008 г. на човек са били 39 лв., а през миналата година 34,7 лв. При мъжкото облекло цифрите са съответно 34,4 лв и 23,7 лв. С други думи, спадът при силния пол е по-сериозен, което значи, че жените сравнително малко са отрязали от своя бюджет за дрехи. При детското облекло равнището на потребление са е запазило и това се обяснява с нарастването на раждаемостта. През последните няколко години общото нарастване там е с 10% или 11 лв. средно на човек. Също така, днес хората отделят по 4 часа седмично за ходене по магазини, докато преди са били цели 12 часа. Това се обяснява с нуждата от повече работа и намаленото свободно време, което води след себе си необходимост от по-добро предлагане.

Българската модна индустрия има възможността да се представи есента на  9-то специализирано изложение BGate –Есен в Интер Експо Център София, чийто организатор е БАПИОТ. То ще бъде открито на 16 септември от Франческо Марки, Генерален директор на световната организация Еуратекс.