fbpx Два тона престиж | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Два тона престиж

 

Към горното заглавие ще прибавя комфорт, технологии, проходимост и разбира се, подобаваща цена. Новият Range Rover наистина е супер луксозен всъдеход. 40 години след създаването на модела, днес виждаме изключително модерна визия, върхови технологии и в същото време запазване на генетиката такава, че четвъртото поколение може да бъде разпознато отдалеч с многото препратки към първообраза.

 

Въпреки, че го гледам отстрани, ми изглежда на огромно чудовище, което ме притеснява леко как ще подкарам и се налага да се надигна сериозно за да седна на седалката (ако бях с тясна пола, гарантирано щях да произведа забавно шоу с катерене), шофирането се оказа много леко. Седалката на шофьора предоставя впечатляваща гама от възможност за корекции. Ако искате може да полегнете на задните седалки, защото те също могат да се коригират, когато са във варианта на две кресла, които се разделят от масивна колона, с огромен джоб. Подглавниците са забележителни – главата ми „потъна” съвършено (в повечето случаи си мисля, че моята глава и врат не са стандартни). Но върха на глезотията е масажа, който може да прави облегалката – wow, какво удоволствие. Нашият екип беше от малко привилегированите, които можеха да се поглезят с тази екстра. Все пак ние сме с върховата версия Autobiography. Липсваше ни само кино, което можехме да гледаме от екраните, монтирани в облегалките на предните, но не се бяхме заредили с дискове. Телевизия не успяхме да хванем. Имаме и 4-зонов автоматичен климатичен контрол. Спокойно този всъдеход конкурира лукса на Bently и Rolls-Royce. И като стана въпрос за диск, се сещам за аудио системата – инженерите са работили 12 хил. часа за да достигнат най-висша форма на настройките. И четиримата се обединихме от мнението, че класическата музика от нея, споделена с акустиката на купето те карат да настръхнеш. Иначе в купето промените са над 50% спрямо последния модел, като лъха много лукс и класа. Използвани са най-добри материали с мисъл за природата. Компанията интегрира дърво от собствени горски масиви, а потомствени майстори изработват най-фина кожа. Блокът на климатика е изчистен и спокойно можем да го определим като дизайнерски шедьовър.

 

Една от революционните стъпки е олекотяването на автомобила с цели 420 кг – това е и първият всъдеход, на който конструкцията е изцяло от алуминий.
Пътуването е царско, въпреки, че е по-твърдо. Излизаме извън пътя и почваме да се катерим по чукарите – разбира се, теренът е детска изграчка, но при специалните текстове на модела в Мароко са преодолявани много по-сериозни терени и водни препятствия. Затова спомага окачването, което при новия модел е увеличен от 480 на 597 мм, а просветът може да достигне до уникалните 303 мм! В нормално състояние просветът е 228 мм. При режим Access колата се снижава с 50 мм – така една дама би се качила по-лесно и би натоварила багажа по-удобно. Режимът Off-road обаче има има две нива – при Intermediate купето се повдига с 40 мм, докато ако ситуацията стане по-напечена Full Off-road почаква със 75 мм. И двата режима обаче работят при скорост до 50 км/ч, но и кой ли ще се юрка с повече по сложни терени? И както се казва в една реклама – това не е всичко! Изненадите продължават – в много сложни ситуации системата сама вдига купето със 110 мм, а чрез Manual Extended може да добавите нови 35 мм. Няма да се спирам на дузината системи за сигурност, стабилност, контрол... Хайде сега, приятен екшън из камънаците и урвите с машина за 200-250 хил. лв. Не знам на колко мъже ще им устиска такова изпълнение.

 

Дизеловият вариант се предлага с LR-TDV6 3-литров двигател с мощност 258 к. с. но паралелният секвенциален турбокомпресор осигурява невероятна мощ и бързи реакции във всички обороти. Забележителен е разхода - едва 7л /100 км! Обаче за тези, на които все не им стига, се предлагат два невероятни двигателя V8 - 4,4 л./ 339 к.с. дизел и 5,0 л/ 510 к.с., бензин. Усещането за ускорение на това чудовище от 0-100 км/ч за 5,4 сек. е зашеметяващо. Но дори и със скромните 150 км, които всъщност изобщо не се усещат как ги достигаш, удоволствието е изключително. Също толкова, колкото и да се водиш на задните седалки, където лукса на поне петзвезден хотел е размазващ.