fbpx Джеф Безос: Брандът е това, което другите говорят за теб, когато не си в стаята | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Джеф Безос: Брандът е това, което другите говорят за теб, когато не си в стаята

Едва ли има човек, който сега чете тези редове и не е чувал за Джеф Безос - основател, председател, главен изпълнителен директор и президент на Amazon. Роден като Джефри Престън Йоргенсен , през 1994 г. той основава компанията си при пътуване от Ню Йорк до Сиатъл. Първоначално тя започна като онлайн книжарница и постепенно се е разширила до различни продукти и услуги, включително видео и аудио стрийминг. Днес тя е най-голямата компания за онлайн продажби в света, както и най-големият доставчик на облачни инфраструктурни услуги чрез подразделението си Amazon Web Services.

През годините Безос разширява своите бизнес територии с други инвестиции като например авиокосмическа компания Blue Origin през 2000 г., The Washington Post през 2013 г. за САЩ купена за $ 250 милиона в брой, както и много други чрез своя фонд за рисков капитал, Bezos Expeditions.

През февруари 2020 г. Безос е най-богатият човек в света и оглавява за трети път годишния списък на милиардерите на списание "Форбс" и тогава разполага с богатство от 113 млрд. долара. През август 2020 г. вече надхвърля 200 млрд.

Безспорно има много какво да се научи от американският мултимилиардер, а някои от неговите цитати са истински учебник по бизнес и предприемачество, независимо дали става въпрос за голяма компания или начинаещ бизнес.

Ето и някои от тях:

- Една компания не трябва да се пристрастява към лъскавостта, защото лъскавината не издържа.

- Най-честият въпрос в бизнеса е "Защо?". И това е добър въпрос. Но също толкова добър е и този - "Защо не?

- Бих препоръчал на хората винаги да имате дългосрочна гледна точка. Мисля, че това е нещо, за което има много спорове. Много хора, сред които не съм, вярват, че трябва да живеете сега, на момента. Мисля, че това, което правите, е да помислите за времето напред и да се опитате да се уверите, че планирате по начин, който ще ви остави в крайна сметка доволен. Това е моят работещ начин. Има много пътища за удовлетворение и трябва да намерите вашия.  

- Трябва да сте готови да бъдете разбрани погрешно, ако възнамерявате да правите нововъведения. 

- Трябва винаги да се уповаваме на бъдещето. Когато светът се променя около нас и когато се променя въпреки нас, трябва да използваме това, а не да се оплакваме, защото оплакването не е стратегия.

- Ако не си упорит, ще се откажеш от експериментите твърде скоро. Ако не си гъвкав, ще си блъскаш главата срещу стената и няма да видиш решението на проблемите си.

- Мисля, че пестеливостта води до иновации, точно както другите ограничения. Един от единствените начини да излезете от тясна кутия е да измислите изхода си.

- Искам да видя добра финансова възвръщаемост. За мен обаче има и допълнителна психическа възвръщаемост от това, че моята креативност и технологична визия дават плодове и променят света по позитивен начин.

- Ако не можете да толерирате критиците, не правете нищо ново или интересно.

- Ако вашата клиентска база остарее с вас, в крайна сметка ще станете остарели или без значение. Трябва непрекъснато да търсиите кои са новите ви клиенти и какво правите, за да останете завинаги млад.

- Единственото нещо, което ме обижда най-много, е, когато минавам покрай банка и виждам реклами, които се опитват да убедят хората да вземат ипотеки от втория си дом, за да могат да отидат на почивка. Това се приближава към злото.