fbpx Галина Нифору: Да се подготвим за лятна омая. Винена разходка из Старозагорско | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Галина Нифору: Да се подготвим за лятна омая. Винена разходка из Старозагорско

Галина Нифору: Да се подготвим за лятна омая. Винена разходка из Старозагорско

Лятото чука на вратата и дори неспирните дъждове не могат  да помрачат радостта ни от планирането на  дългоочакваните морски пътешествия и разбира се, подходящите за сезона вина, на които да се наслаждаваме на плажа, след плажа, в планината и въобще през най-любимия ни сезон!

Няколко вина са в полезрението ми за това лято които, освен че са от моя роден край (Чирпан и Стара Загора), са направени и от приятели, затова за мен са още по-стойностни и предпочитани.

И петте винарни са намират на час и половина -два от София и ако не бързате прекалено много за плажовете на родното море, може да спрете и да ги посетите. Домакините ще ви омаят с разкази за мечтите си и как са ги постигнали, за традициите на този хубав български край, а съм сигурна, че и ястията, които ще съпътсват чудесните им вина, ще са черешката на тортата за един чудесен старт на лятото.

Да започваме пътешествието!

Потегляме се от София към Стара Загора и първата изба, която ще посетим е новостроящата се Александра Естейт. Дългогодишен проект, чийто дом ще е в село Средно градище, Чирпанско. Ако не сте пътували в този чуден край, горещо ви го препоръчвам, защото ще минете през възвишения с лозя и уханна лавандула, каменни къщи и червени макове, които наподобяват Тоскана. Да, правилно четете, Тоскана!

Средно градище е на 10 км северно от Чирпан, а уютната Александра Естейт се намира в най-високата част на селото, откъдето се открива чудна гледка към тракийското поле. Чакаме с нетърпение откриването на избата, което ще е съвсем скоро, знаейки перфекционизма и усета към  детайла на собственичката на Александра Естейт, Светлана Славова.

 

Виното е Верментино 2018, а Александра Естейт беше първата изба в България, която започна да прави вина от него. Далеч от родната Сардиния, Верментиното е намерило чудесна почва и у нас, а това вълшебно верментино е с ярко усещане за цитрус, цветя и  акация. Вкусът е много очарователен, сочен, като в устата преливат тропически плодове в комбинация с цитруси. Виното е отлично балансирано, умерени киселини и средно дълъг финал, прекрасно за средиземноморска храна, каквато с  прецизна ритуалност приготвя и самата Светла. 

Виното може да закупите директно от избата: https://www.facebook.com/alexandraestate1/

Продължаваме разходката през местността, известна като “Чирпански възвишения”, минаваме през  чудното каменно село Изворово, в което скоро ще има много интересен обект (следете го!) и ето ни в село Могилово, в което се правят вината на двама от нашите герои - Мидалидаре Естейт и новия проект изба Конопане.

И ако Мидалидаре прослави региона още от създаването си през 2010 г., то Конопане е нова семейна изба, за която тепърва ще се говори.

 

Проектът Мидалидаре успя да преобразува и да даде живот на едно много красиво, но замряло селце и сега Могилово посреща стотици гости в двете винарни на Мидалидаре, в прекрасния СПА хотел, в музея на виното, организира голямо рок събитие и е перлата в региона. Емблематична изба, а зад прекрасните й вина стоят двама известни български енолози – Александър Славов и Николай Катеров. Имах щастието да работя с тях от самото създаване на избата и за мен това остава един незабравим период в кариерата ми.

Винифицирали в Австралия и Нова Зеландия и със сигурност повлияни от свежестта на белите вина, от тези две известни винарски страни, за мен Совиньон бланът 2019, който представям тук, с чиста съвест може да се нареди сред най-добрите вина от този сорт в България.

Жив, светложълт цвят със зеленикав оттенък, с цитрусов характер и  нотки на зрял лимон, грейпфрут, коприва и бъз. Тялото е средно, с подчертана свежест и дълъг ароматен финал със спомен за сочен цитрус. Още ли не сте отворили бутилка от него?

Виното може да закупите директно от избата: https://midalidare.bg

 

Ще ви срещна виртуално с Тихомир Маринов от изба Конопане, чието име идва от старото име на село Могилово – Конопчии, от отглеждането на коноп, с който хората се прехранвали в миналото.
Екипът е малък, но амбициозен, а виното е под марката “ Mon Ami” , за да увековечи връзката между приятелите и споделянето на виното.

Избрах розето Mon Ami 2019 Сира и Мерло, което е по-наситено на цвят (аз съм твърдо за по-тъмните розета), с наситен аромат и вкус на ягода и череша и което те завладява още от първата глътка. Свежо и леко, пикантно на финала, виното е идеално за печени зеленчуци, паста и свежи салати с морски дарове.

Виното може да закупите директно от избата: https://www.facebook.com/KonopaneWinery/

 

Тръгваме си от Могилово по посока Стара Загора и в следващото село Винарово ще посетим една сравнително нова изба Roxs winery,  проект на две семейства, свързани с любовта към виното и приятелството.
Снежана и Наско Мутафчийски са мои приятели и колеги още от работата ми в Менада Стара Загора. Виното е намерило тези сродни души, които творят прекрасни вина под палката на Снежа, която може да ръководи цял оркестър от винари.

Големи са успехите в дългогодишния им път на енолози – творци, но последната им рожба заслужава внимание и аз специално ще се спра на топ виното на избата SM Сира & Марселан 2018. Тук има и заигравка с първите букви на Снежана Мутафчийска и първите букви на сортовете. Чудесно попадение!

Снежана създава вино от два нейни любими сорта – добре познатата сира и по-малко познатият, но много интересен марселан. Каквото и да кажа за това вино ще е малко. Комплексност, меки танини, дискретен вкус на шоколад, на плод и на ванилия, лека пикантност на финала.

Може да го закупите и да го сложите да отлежава при най-ценните си вина от: https://www.facebook.com/RoxsWinery/

 

Вече сме на стария път Чирпан – Стара Загора и се движим в посока Стара Загора. Ако искате да посетите градът на липите, поетите и правите улици, само след 20 минути ще сте там или в “Центъра на Вселената”  както жителите на града обичат да го наричат. Името е създадено от няколко приятели - единият, от които е нашият последен герой в днешния ни разказ.

Кой не знае Николай Далаков, кой не е чувал за него! Едно от най-разпознаваемите винени лица в България, оставил отпечатък  в съвременното българско винопроизводство със създаването на Катаржина, с осъвременяването на Менада и Сакар, Николай и прекрасната му съпруга Яна, сега творят занаятчийски вина в село Змейово до Стара Загора.

 

Коя е по-добрата половина от този тандем не знам, но знам, че избата им “Better half” е един от най-креативните проекти в България. Първи Николай започна да прави вино в квеври в България (глинени съдове, в които се е правило виното в древна Грузия) и смея да кажа, му се получава повече от отлично. Вината на избата са изключително деликатни, чисти и магнетични, като Яна и Николай. Да си на гости на тези мили хора е цяло преживяване, но да се върна към последното вино от днешната ни разходка – Better half Vermentino 2018. Сорт, с който започнах разказа си.

Свежо и плътно едновременно, виното омайва с комбинация от аромати – праскова, акация, портокал и свежи билки. Вкусът е елегантен, типично за вината на винарната, отличен баланс на сладост и киселини, нотки на зелено, с лек завършек на горчив бадем. Лично аз го консумирах с аспержи с лек сос и комбинацията беше неповторима!

Може да си го закупите директно от избата: https://www.facebook.com/betterhalfgaragewines/

 

По традиция имаме куче пазач и в този разказ, в случая моята Рея, която безкрайно обичам!

Наздраве и весело лято!