fbpx Генералите са в оставка… | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Генералите са в оставка…

Когато преди три десетилетия започвахме бизнесите си и не можехме още да се ориентираме съвсем какво искаме да постигнем (знаехме какво не искаме обаче), първата работа на всеки от нас беше да си назначи… секретарка. Днес тази позиция, с абсолютно основание, се казва “асистент”, но тогава беше по-скоро желание да покажеш, че можеш да си… началник.

Да, това важи в много компании и до днес, но истината е, че твърде малко мениджъри, не само в България, а и по света, разбират, че „генералското“ мислене да можеш да командваш, вече е отдавна в историята. И никога повече няма да се върне.

Вертикалният начин на мениджмънт вече не работи. Директори, управители и каквито и още длъжност да се сетите, трябва да са убедени, че на практика те могат да бъдат равни или пък дори подчинени и на един обикновен стажант, който от няколко седмици е в компанията, но знае повече и - защо не - може повече!

Аргументите за това са повече от ясни – всички ние вече имаме равен достъп до информация, до познания, до практиката. Достатъчно е само да направиш правилното търсене в You Tube и ще получиш за минути уроци, които вероятно един управител или началник трудно ще ти поднесе.

И ето как вертикалният мениджмънт се превърна в… хоризонтален. Изцяло, навсякъде и по всяко време. Разликата вече не е в позициите, нито във възрастта или пък годините, изкарани в една компания. А единствено и само в опита и бързите решения. Който ги има, той е вече част от тези, които успешно командват бизнеса.