fbpx Гъвкавата организация на работата дава повече резултати | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Гъвкавата организация на работата дава повече резултати

Гъвкавата организация на работата дава повече резултати

Четири пети от компаниите по света сега предлагат на персонала си гъвкава организация на работата. По-голямата част от същите тези компании установяват, че гъвкавата организация на работата им носи големи ползи като повишена производителност на персонала, намалени режийни разходи и постигане на по-добър баланс между работата и личния живот на служителите. 60% от фирмите в глобален план смятат, че разходите за гъвкава организация на работата са по-малко, отколкото за работа в постоянно офис пространство. Такива са основните резултати в доклада от новото глобално проучване на Регус, което се базира на отговори от 17 000 бизнес организации от 80 страни.

3/4 от бизнес организациите, които предлагат гъвкава организация на работата, отчитат, че техният персонал се радва на по-добър баланс между работата и личния живот и на повишена мотивация и удовлетвореност; половината от тях смятат, че продуктивността на персонала се е повишила, а една четвърт твърдят, че това им помага да се реорганизират бързо, за да посрещнат предизвикателствата на бързия растеж. 1/4 от бизнес организациите, които предлагат гъвкава организация на работа, също така са на мнение, че тяхната стратегия им помага да имат достъп до по-широк кръг от професионалисти и да наемат хора в отдалечени локации.

Същевременно проучването установява, че доверието си остава основната пречка за много компании, които предлагат гъвкава организация на работа: 40% от бизнес организациите предоставят тази привилегия само на висшия персонал.

Facebook коментари