fbpx Избор на агенция за недвижими имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Избор на агенция за недвижими имоти

етикети

Симеон Митев е роден в Русе. Завършил е висше военно образование, строителна специалност. Женен, с едно дете. Хобитата му са риболов, интернет, шахмат, рисуване. Следва девиза: "Точност, коректност и прозрачност в отношенията".

"Шанс 96" е основана е през 1995 г. и работи на пазара за недвижими имоти. Фирмата е специализирана посредническа агенция за покупко-продажби и обезщетения на парцели за промишлено и жилищно строителство. Дейността и е насочена към събиране и окрупняване на масиви земя за големи инвестиционни проекти, както и продажби на жилища ново строителство, включително и консултации за отпускане на необходимите кредити.
За контакти:
София, ул. "Г. С. Раковски" 86 А, ет. 2
тел.: 02/ 980 93 23, 980 39 60
e-mail: office@chance96.com

Едва ли има човек, който да не се е сблъсквал с проблема "търсене на имот", независимо дали става въпрос за жилище, терен за строеж на склад или офис. На пръв поглед всичко изглежда лесно - отиваш в агенция за недвижими имоти и там ти помагат да намериш това, което търсиш. Възниква обаче следващият въпрос - "Къде точно да отида и ще получа ли коректно и добро обслужване, без излишни разходи?"
Първата стъпка в избора на агенция, която един клиент е добре да предприеме в зависимост от това какво търси, е да направи проучване във всекидневниците и специализираните издания. По този начин той ще разбере коя фирма присъства на пазара и в какво се специализира. Така ще се ориентира коя от многото е надеждна, имайки предвид, че в нашия бранш агенциите са хиляди. Случва се дори да има колеги, които се опасяват да съобщят на клиента точна и вярна информация, защото се страхуват да не им бъде присвоена офертата, като така се заблуждават самите клиенти.

Изборът в специализирания печат обаче трябва да се ограничи до 2-3 фирми, които са специализирани на пазара точно на тези имоти, от които се интересува клиентът.
Втората стъпка в търсенето е да се провери дали тези агенции имат сайт в интернет, както и какво предлагат в него. От информацията за техните клиенти бихте могли да се допитате до някои от тях, ако ги познавате, и така да разберете как работи съответната фирма за недвижими имоти.
Друго важно нещо, което ще помогне на търсещия да придобие собствено впечатление и мнение, е да проучи дали съответната агенция има представителства, колко са и къде се
намират.

Препоръчително е също клиентът да се обърне и към Сдружението на агенциите за недвижими имоти,

да се информира какъв имидж има фирмата на пазара - такова маркетингово проучване се прави за половин ден и не отнема много време. Често колегите от сдружението също могат да препоръчат агенция за съответната специализация.

!Често хората си мислят "на колкото повече агенции се обадя, толкова по-добре". Това обаче не е така. Много по-добре е да изберете една добра агенция и тя да провери пазара, като ви информира за всичко, което се случва на него, отколкото да се доверите на три фирми, които със сигурност ще се припокриват в информацията. Това се разбира едва когато клиентът отиде да огледа съответните обекти. А когато се припокрива информацията и се ходи на повече огледи, собственикът вдига цената на обекта, мислейки си, че цената му е на минималния праг на предлагането.


На базата на лично мнение от проучването клиентът може да се срещне с тези 2-3 агенции в офисите им. От посещението им той също може да си направи изводи и едва тогава да възложи поръч-ка и да подпише договор. Обикновено договорът е комисионен, като в него се посочва изпълнителят на услугата, името на клиента, параметрите на търсенето му, уточнява се депозита, с който се гарантират сериозните намерения на клиента. Описват се също и плащането, комисионните възнаграждения, начинът, по който се осъществява сделката, като се налага да се ползват услугите на адвокат, архитект и консултант.

Project management (фирма, управляваща проект)

Клиенти, които са решили да купуват земя за жилищно или промишлено строителство, задължително трябва да се обърнат към специализирана агенция точно в тази област. Когато се купуват терени, трябва да се проверят комуникациите и градоустройството, какви сгради и съоръжения биха могли да се изграждат на тази земя.
Ако клиентът търси добра консултация и обслужване, за да закупи терен, е добре да намери заедно с агенцията за недвижими имоти и фирма, която се занимава с project management (управление на проекти в областта на строителството). Това е компанията, която прави предварителното изследване на обекта, занимава се със статута на земята, градоустройст-вото, строителния процес - задължително на конкурсни начала.
Съветът ми към клиентите е да изискват по-задълбочено обслужване от project management фирмата, т.е. по-изчерпателни проверки за регулация, градоустройство, достатъчно мощности от страна на ВиК, електроразпределение и т.н.
Project management услугата обикновено се оценява в процент от извършената работа по проекта. Обслужването от страна на агенцията се заплаща отделно, което е 3% върху стойността на реалната покупка.

Кое налага да се използва агенция,
заедно с project management фирма


Това е необходимо главно при изпълнение на корпоративни проекти. Ако клиентът е фирма, която има различни дейности, идва от чужбина, има намерение да направи свое представителство у нас или е българска фирма, която не страда от синдрома "направи си сам", не е необходимо да "излиза" от бизнеса си и да обикаля съответните инстанции. Project management фирмата като пълномощник се ангажира с тази задача. През цялото време инвеститорът получава от нея пълен отчет и е наясно с развитието на проекта му. Това се отнася както за големи, така и за по-малки фирми.
Средствата от бюджета за проекта, свързани със строителството, се отпускат и съгласуват заедно с project management фирмата. По този начин те се контролират и отиват по предназначение.Много от фирмите смятат, че сами могат да се справят с управлението на сделката и не търсят допълнителна помощ. Дори и да закупят терена и да започнат строеж на обект, идва момент, в който строителите биха могли да ги подведат и да поискат двойно повече ресурси, а такива на практика да не са необходими. Ако клиентът избере project management фирма, той ще си спести както време, така и такива нереални разходи. Българските предприемачи мислят, че могат да платят по-евтино и да си спестят една такава услуга, но в крайна сметка "направи си сам" им излиза доста скъпо.
Добре е да се знае, че, когато клиент реши да работи с агенция и с project management фирма, се сключват два отделни
договора.