fbpx Как да инвестираме парите си днес за да имаме сигурност утре? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Мария Караилиева, управляващ съдружник в “Рапид Файненс”, компания за управление на личните финанси

Как да инвестираме парите си днес за да имаме сигурност утре?

Според Мария Караилиева три са основните възможности за съхранение на парите ни - депозити, допълнително социално и здравно осигуряване и Животозастраховане, което все още не е много популярно в България. Въпреки, че в света 70% от застраховките са именно от този вид. То има осигурителен ефект, както и сигурност на средства.

Кой вариант да предпочетем?
Първо направете анализ на средствата си и изберете един вариант или най-добре направете комбинация. Вярно е, че в момента банките предлагат атрактивни депозитни продукти, но не знаем дали така ще бъде в следващите години. Допълнителното здравно осигуряване гарантира качество на здравната услуга. А застраховката дава сигурност за живота.
Ето и пример в цифри – ако получавате 1000 лв. заплата всеки месец, около 300 лв. отиват за задължителните от държавата разходи за пенсионно и здравно осигуряване. Когато направите застраховка “Живот”, ползвате данъчно облекчение върху сумата, на която е направена застраховката. Така риска може да се подели и да имате сигурност за бъдеще. Освен това застраховката е ценна книга -полицата и може да ползва и при теглене на заем, който е до откупната и стойност.

Как да изберем застрахователна компания?
Като българите сме недоверчиви и след динамичните процеси на финансовите пазари трябва още повече да се внимава. Нужно е да получим информация къде дружеството влага нашите средства, кои са собствениците, от колко години са на пазара, каква премия подържа на годишна база и разбира се, подробно запознаване с конкретния продукт.