fbpx Как да направим промените? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Как да направим промените?

Във всеки бизнес се случва нещата да не се развиват спрямо желанията на собствениците. Очевидно е, че трябва да се предприемат мерки, но какви? Как и кога да ги направим? Знаем ли какви промени да приложим, за да върви и да расте фирмата? Отговорите на теория са лесни. Но какво мислят собствениците и управителите, от които всъщност зависи накъде ще се насочи компанията?

Преди известно време имах интересна среща със собственик на малка производствена компания. Нещата там боксуваха не толкова заради кризата, колкото заради липса на качествен персонал. Собственикът сподели, че работи почти денонощно, но не вижда положителният резултат, който би следвало да има при такива усилия. Разгледахме бегло процесите и служителите и само от пръв поглед стана ясно, че фирмата се движи предимно от собственика. Останалите служители (без производствените работници) бяха марионетки, чакащи ежечасни нареждания какво да свършат и как да го свършат. Имаше и един управител, който вече 5 години работеше във фирмата, но все още не можеше да вземе елементарно решение. Собственикът виждаше проблема, но сърце не му даваше да се раздели с тези приятни хора, повечето от които бяха роднини и приятели. Безспорно проблемът идва от собственика, който се е обградил с мижитурки, не смее или не умее да делегира, изнемогва от оперативна работа и не знае как да продължи напред.

Сентенцията „нещо, което е вървяло досега, не трябва да се променя“ е загнездена в съзнанието на много мениджъри, било поради страх от промени или поради претовареност с други по-належащи задачи

Ако сме собственици, страхът от промяната, или по-точно страхът от резултата от промяната, сковава действията ни, когато ни липсват знания или когато сме неуверени в силите си. Ако сме управители или мениджъри, страхът от промяната обикновено е породен от това да не се изложим (т.е. липса на компетентност), да не си разваляме комфорта или да не ни уволнят, тъй като непременно ще има някакво объркване. Всеки от нас реагира по различен начин и има мотив за поведението си. Но не трябва да забравяме, че от нас зависят работните места на служителите ни.

Нещата, които досега са вървели и не са променяни, е желателно да бъдат преразгледани и адаптирани към новите бизнес условия. Липсата на адаптация води до изоставане на фирмата, пропускане на ползи и нестабилност. Когато все пак погледнем реалността в очите и установим, че трябва да направим нещо, ако искаме да се задържим на пазара или да напредваме с по-големи крачки, прегръщаме смело идеята за промяна и се захващаме за работа. СТОП!

По-добре е, преди да започнем промяната да направим анализ на сегашното състояние, да потърсим независимо експертно мнение в дадената област, да направим реалистичен план и чак тогава да действаме. Не е толкова важно дали една промяна ще се реализира за месец или два. По-важно е резултатът от нея да ускори развитието ни в правилната посока и то в максимално кратък срок.