fbpx Кaк да пием сок гурме? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Кaк да пием сок гурме?

Кaк да пием сок гурме?

Задължителна част дори и от най-малките събития и партита  е чашата с напитка. И ако за алкохолните се разказват всякакви омайващи истории, то плодовите, като че ли, остават леко настрани. Но днес повече от всякога е изключително актуално да се пият плодови сокове по най-изискан начин, така че да участват и 5-те ни сетива. Ето какво ни разказват соковете Granini.

Много хора не знаят, че има разликата между сок, нектар и плодова тиха напитка. Само тези, които имат 100% плодово съдържание имат правото да се наричат натурален сок. Продукти със съдържание 25-99% се наричат нектари и имат добавена захар, вода и други съставки. Тихите напитки, които често са в същите кутии като соковете и нектарите, имат плодово съдържание под 25%. Четете етикета и избирайте по-високото плодово съдържание, със запазени парченца плод, които са здравословно богати на фибри.

Изберете сока по това как е бил бутилиран.  Има три начина. Единият е пастьоризация, при която сокът и пюрето завират с цел дезинфекция. Така обаче повечето полезни витамини се разграждат и процесът отдалечава продукта от натуралните плодове, като губи ценни витамини и вещества. При студеното пълнене се налага да се добавят консерванти и стабилизатори, които излишно натоварват организма ни с ненужни вещества. Най-модерният начин на бутилиране е асептичното пълнене, при което сокът е студен и запазва всички полезни вещества, без добавяне на консерванти. И ако при другите се допускат отклонения в 50-80 проби от 1000, то при асептичното производство те не са повече от 5 на 1000. Много малка част от вносните марки се произвежда асептично, сред които е и Granini, докато повечето масови български и вносни марки разчитат на процеса на пастьоризация.

Разгледайте добре бутилката и сока, преди да направите своя избор. Вгледайте се в цвета на сока. Трябва да е максимално естествен. Избягвайте потъмнени цветове, както и неестествено ярки. Първите показват окисление и промяна в качеството и вкуса, а вторите  - наличие на оцветители. За съжаление, повечето сокове са в шарени картонени опаковки, които не позволяват да се види сокът вътре. Granini обаче ползват революционната технология, която им позволява да са в прoзрачна опаковка. Известна със своите успешни иновации, компанията разработва специалната опаковка aroma safe на 3 пласта, между които има кислородна бариера. Тя не позволява на сока да се окислява и да променя вкуса и цвета си. Уникалните аромат, вкус и цвят на плодовете се запазват в бутилката като при прясно изцеден сок.  
Каква трябва да е температурата на сока? Да го охлаждаме ли или не? Въпрос на личен избор, особено в топло време. Но специалистите съветват да не консумираме соковете прекалено охладени. Не е здравословно за тялото, а и ароматът и вкусът се губят с много лед. Ако искате, прибавете няколко кубчетата, но само ако са от натурална изворна или минерална вода, замразени в ледена камера без миризми.

Усетете “тръпчинките” по бутилката. Много малко сокове в света могат така да активират сетивата ви на допир, както уникалната бутилка на Granini с форма на плод.

Задължително разклатете бутилката преди да я отворите. Истинските натуралните сокове и нектари, както и тези с парченца плод, формират по-гъста маса, която често можем да видим, като погледнем дъното на бутилката. Тя е гаранция, че съдържанието на плодове е по-високо.

Чуйте специфичния звук на отварянето на капачката на стъклените бутилки за еднократна употреба. Това гарантира добра изолация и качество на сока вътре при стъклените опаковки. Изсипете сока в стъклена чаша с широко гърло и оставете за момент сокът да “отдъхне”, за да се усети аромата на плодовете.

Преди да отпиете, вдъхнете аромата на сока. Научете се да пиете с всички сетива, като не забравяте силата на ароматите, която прави храната и напитките толкова апетитни.

Отпийте малка глътка, задръжте я в устата и на небцето по-дълго, за да усетите плътността на вкуса. Вкусете напълно аромата на плодовете, сортовете и различните видове при плодовите коктейли, усетете плътността и парченцата плод, и чак тогава преглътнете сока.

 

Facebook коментари