Удобните дрехи за всяка ситуация

Как да приготвим куфара за пътуване?

През лятото пътуванията зачестяват. Дали по работа или за удоволствие дрехите са една от най-важните части при събирането на багажа. Защото трябва да са удобни, съобразени с целта на пътуването и да изглеждат добре. Дизайнерката Весeлка Крачунова, дава някои полезни съвети, които могат да ви помогнат. Как най-точно да подберете дрехите в багажа си спрямо целта на пътуването, независимо дали то е по бизнес, за почивка или комбинирано? Как да се съобразите с разликите в сезоните и климатичните особености? Кои са подходящите материи и кройки? Как да подберете аксесоарите – обувки, чанти, бижута и др.

За да изберете правилните дрехи при пътуване, първо трябва добре да проучите климатичните условия на мястото, където отивате и, разбира се, да вземете предвид целта на пътуването. Най-сложно е, когато целта е комбинирана – бизнес с удоволствие и отивате на климат много различен от този в момента на вашето местоживеене.

В такива случаи първо определете бизнес облеклото. Задължително костюм от три части, а може и четири – пола, панталон, рокля и сако в цвят, който съответства на климата. Ако климатът е топъл и избрете актуалния цвят пудра или nude, както още го наричат, а може да изберете и бяло, но това е цвят за смели хора, защото се цапа доста. Ако отивате на студено избирате по-тъмни цветове. В никакъв случай не залагайте за делова визия на десени с цветя и точки! Разрешени са фини райета, но без карета.

Материте на костюмите за път не бива да са естествени, защото дрехите ще се мачкат непрекъснато. Микс от вискоза и трико punto, която ще пада добре, няма да се мачка. Кройката трябва да е изчистена, удобна и да не очертава прекалено извивките на тялото, дори то да е перфектно. За деловия стил е абсолютно забранено да излъчвате прекален сексапил! Изберете панталон със зашити ръбове, за да не се чудите дали ще объркате ръба при гладенето и ще имате вместо един - два ръба. Такива панталони стоят по-добре и оптически издължават и прибират силуета. Роклята и полата трябва да са с дължина около коляното.

Към костюма добавете една класическа риза в бял цвят и няколко леки копринени блузи от вискозна коприна, които не се мачкат. Така ще имате поне 5 възможни комбинации за различни визии. Забравете големите деколтета и голите гърбове. Използвайте роклята за вечерите като добавяте ефектен шал или красиви бижута. За през деня заложете на обувки с нисък ток, но не равни, а за вечер обувки с висок ток. Тук можете и да прекалите с височината, но само вечер! Цветът на обувките нека е тъмен и най-добре – класически черен, който е стилен и отива на всичко. Същото важи и за студеното време, но с други цветове и други материи. Правилата са същите само тук трябва да добавите красиво и изискано палто с дължина до под коляното или до глезена. Кожените палта не са подходящи за бизнес визия, освен ако не сте много богата дама или директор, генерален мениджър, собственик на бизнес и т.н.

Бизнес пътуване за 24 часа

Ако сте от деловите хора, често ви се случва да летите рано сутринта със самолет, кацате и веднага започвате работа, след което имате бизнес обяд, срещи, вечеря в изискан ресторант и продължение с посещение на бар в по-непринуден тон. Ето това се казва предизвикателство! Няма време за смяна на дрехи! В този случай може да изберете рокля и сако, изработени от плътна силно стегната, еластична материя в бяло и черно. Може да се носи с ниски обувки, стилно и делово със закопчано или разкопчано сако с цип, а когато дойде вечерта събличате сакото и „Уау!” Изненадата е рокля с едно рамо! С много високи обувки тя е достатъчно стилна и изискана с нотка сексапил. Може да пътувате само с малък куфар тип троле и бизнес чанта необременени от много багаж. Все пак не забравяйте, че бизнес дрехите ви трябва да бъдат предварително изгладени добре и прибрани на закачалка в отделен калъф. Да се поставят най-отгоре в куфара и задължително да си носите ролка за обиране на власинки особенно през зимата.

Спортно елегантната визия за ваканция

В този случай попада например пътуване на круиз. Важно - на круизен кораб не разрешават използването на ютии в каютите. Това означава, че трябва да изберете максимално немачкаеми материи. Има и друг проблем. На тези кораби обикновенно се изисква официално облекло за вечеря и много официално за капитанската вечеря. Има и круизни кораби, на които можеш да ходиш по-спортно облечен. Трябва да проверите предварително. Същото важи и за почивка в хотел, в който сте на база all inclusive. Има тематични вечери и ако хотела е с повече звезди, е добре да сте по-елегантни на вечеря. Ако ваканцията ви е в движение и всяка вечер или всеки ден сте на различно място, тогава преценявате според нивото на заведенията, които ще посещавате. Непременно се информирайте предварително, за да не изпаднете в неловка ситуация и да се чувствате не на място. Ще си развалите настроението, не за друго!

 

Лятна ваканция

Тук задължително трябва да вземете леки дънки и къси панталонки. Ако сте любителка на панталоните, вземете един шарен over size (много широк) панталон. Разрешени са всички видове ефекти – точки, цветя, райета, карета и т.н. Колкото повече цветове, толкова повече възможности за комбинация. Ако обичате да носите повече рокли и поли, важи същият принцип за цветовете. Кройките трябва да са свободни и удобни, дълги или къси според вашето желание и телосложение. Добре е да имате една дълга много свободна рокля, която може да носите през деня с равни обувки, чехли, сандали, дори с джапанки, а вечер с един ефектен колан, красив шал или бижу да носите с високи сандали или актуалните гладиаторски летни ботуши с висок ток. Другата рокля трябва да е къса и отново свободна. Горе е тип бюстие, а от кръста надолу е много набрана. През деня отново може да я носите с ниски обувки и без допълнителни аксесоари. Вечер слагате един много широк колан на талията, високи сандали ефектна малка чанта и бижута, и сте готови за по-изискани забавления. Съвсем спокойно можете да използвате роклята от деловия костюм за капитанската вечеря! Отново комбинирайте с много високи обувки  и с изискани бижута или красив шал!

Запомнете, че е много важно да си определите няколко цветови гами, в които да сте издържани по време на Вашето пътуване и вземете само чанти и обувки в тези гами или максимално подходящи. Ограничете се в една голяма мулти функционална чанта в подходящ цвят и не повече от 2 малки официални чантички. Същият принцип важи и за шапки, шалове и бижута. От бижутата перлите са винаги подходящи и за делови стил и за официален. Този летен сезон е много модерна балеринска пола или тип "пачка", както я наричат. Във вариант много къса или под коляното може да бъде много ефектна и с тениска в комбинация с балетни пантофки, както и с  втален елек на голо от коприна или копринено жарсе в комбинация с високи сандали,  обувки или гладиаторски летни ботуши. Елекът може да носите и с over size панталона или с дънките, с късите панталонки във вариант с ниски и високи обувки.

И не тръгвайте и без слънчеви очила. Всичко това, повярвайте, може да вместите в разрешените 23 кг. багаж за самолет! Ако пътувате с кола може да не се ограничавате толкова много. А ако не искате да сте ограничени въобще, тръгнете така както Ви се иска, дори това да са едни дънки, тениска и джапанки! Най-важното са хората около вас и вашето удоволствие!
 

Facebook comments