fbpx Революцията Z на изгряващите звезди-потребители | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Революцията Z на изгряващите звезди-потребители

Водеща снимка
Да

Революцията Z на изгряващите звезди-потребители

„Революцията Z“ е не само име на български филм, но в последно време започва да се усеща като реалност в редица индустрии. 

Поколение Z – са изгряващите звезди-потребители, които ще налагат свои стандарти. И ако в козметичната индустрия са повече от щастливи от Z-ките като клиенти, т.к. младите дами започват да ползват скъпа козметика още от 12-13 годишна възраст, то на други индустрии далеч няма да им е толкова лесно. 

Една от революциите, която вече е започнала и тепърва ще дава своите “кървави” жертви, под формата на спадове в продажбите и фалити, през следващите години, е революцията на поколение Z в модната индустрия. 

Поколение  Z отказва да следва рамките и правилата на тази могъща, както от икономически, така и в психологически аспект индустрия. Младото поколение определено няма да спазва нормите, нито от гледна точка на модели, нито на форми. Ако диктата на модата е бил жесток за предишните поколения, то тази младеж, родена в първите години на XXI век отказва категорично да се подчинява.

Z младежите ще възродят редица позабравени брандове, за тях всичко винтидж е интересно и яко, но това ще стане единствено, ако мениджмънта в тези компании се съобрази с техните изисквания и ценности. Една от интересните тенденции  е отказът от “слабото”- т.е. всяка форма на тялото е ОК. Момичетата и момчетата с наднормено тегло отказват да бъдат аутсайдери и да ходят с развлечени дрехи само и само за да скрият някой и друг килограм. Занижената самооценка, защото не са слаби, не е характерна за тях. Те търсят брандове, които ще са с подходяща визия, мерки и кройки и са склонни да харчат и то не малко! 

За разлика от предишните поколения, тук нямаме култ към слабото, прозрачното и ефирното. Феноменът бизнес империята “Кардашян” е построен точно на тази философия и всъщност е изразител на точно тези послания - всяко човешко тяло, независимо от цвят на кожата, раса и форма, са ОК. Важно  е да се чувстваш добре в кожата си. Независимо какво е дупето ти или формите на ханша ти, можеш да изглеждаш привлекателно и да вървиш с високо вдигната глава (но задължително гримирана и с хайлайтър). 

Това поколение се изправи пред едни диктатори, тормозили последните три поколения жени и частично мъже, навирайки ги в рамки и форми в голямата част от случаите, невъзможни за постигане. Това е една от причините голяма част от представителите на поколение Y да загърбят изцяло тази индустрия и да си купуват дрехи от марки като Тимбърланд, Кемал Актив, H&M и т.н. Те просто казаха по един или друг начин, „майната им на марките“, които ни тормозят със слим модели и претенциозни кройки. 
Но ако милениалите ( Y-ците) загърбиха топ брандовете, то Z-овете излязоха с още по-драстично послание: Ние искаме да сме Ви клиенти, но ако се съобразявате с нас и нашите виждания.

В световен план поколение Z ще е най-организираното, поради активното използване на технологии в комуникацията, така че и неговите действия наистина ще са като ескадрони на смъртта за много стари схващания и мантри в различни индустрии. Естествено, след фешън индустрията трябва да се готвят, FMCG сектора и автомобилната промишленост, а най-вероятно и финансово банковия сектор.