fbpx Карането на мотоциклет намалява стреса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Карането на мотоциклет намалява стреса

Карането на мотоциклет намалява стреса

Ако попитате някой дългогодишен мотоциклетист как се справя със стре-са, той веднага ще ви отговори, че няма нищо по-отпускащо от това да излезеш с мотора на пътя, дори за кратка разходка. Това досега бяха само думи, но след последното проучване на екип от трима изследователи към Института за неврология и човешко поведение към UCLA можем да се позовем и на фактите. Според резултатите от тяхното изследване карането на мотоциклет е полезно както за психичното, така и за физическото здраве на човека. Проучването, извършено с подкрепата на Harley-Davidson, доказва, че човешкото тяло овладява по-бързо нивата на кортизол, хормоналните маркери за стрес и подобрява показателите за фокусиране и внимание.

Изследователите са записали мозъчната активност и хормоналните нива на участниците в проучването преди, по време и след управление на мотоциклет, автомобил и почивка. Докато са управлявали мотоциклет, участниците са регистрирали подобрение по отношение на съсредоточаването и са се разсейвали по-трудно. Освен това карането е вдигнало нивата на адреналин, ускорило е пулса и е намалило нивата на кортизол. Такива резултати обикновено дават леките упражнения и някои методи за намаляване на стреса.

„Нивата на стрес, особено при младите хора, продължават да се вдигат и хората търсят начини за подобряване на психичното и физическото си здраве. Съвсем доскоро технологията, с която днес можем прецизно да измерим последствията от дейности като каране на мотоциклет върху мо-зъка, просто не съществуваше – разказва водещият на проучването, д-р Дон Вон, невробиолог. – Мозъкът е един невероятно сложен орган и е страшно вълнуващо, че можем да изследваме физическите и психическите ефекти, за които ездачите докладват.“

Ето някои от най-важните резултатите от проучването:

● Карането на мотоциклет намалява хормоналните биомаркери на стреса с до 28% .

● Средно, карането на мотоциклет в продължение на 20 минути е ускорило пулса на участващите с до 11% и е вдигнало нивата им на адреналин с 27%, а подобни резултати се появяват обикновено след лека тренировка.

●При сравнение между управление на автомобил и мотоциклет се отбе-лязва подобрение на сетивния фокус в полза на второто.

● Участниците в проучването демонстрирали и подобрение на концентрацията, подобно на това след консумация на чаша кафе.
„Учените отдавна са изучили връзката между мозъка и хормоналните ре-акции към стрес и внимание, но да можем да ги проследим в реално време и при реални условия, е рядка възможност“ – обяснява професор д-р Марк Коен. – Няма как в лаборатория да симулираме усещането, което човек изпитва, докато кара мотоциклет на пътя.“

„Разликите в неврологичните и психологичните реакции на участниците в експеримента по време на каране и тези, записани по време на други активности, говорят достатъчно сами по себе си. Това е важна стъпка в борбата с всекидневния стрес“, коментира д-р Вон.

Изследователският екип е наблюдавал мозъчната дейност на участниците, пулса им, нивата на адреналин, норадреналин и кортизол. Проучването, което ще бъде представено официално по-късно тази година, е със заглавие: „Психичните и физическите ефекти от карането на мотоциклет“. В него са се включили над 50 опитни мотоциклетисти, които са дали биологични и физиологични реакции посредством ЕЕГ технология.

 

facebook коментари