fbpx Хиперавтомобилът PEUGEOT 9X8 е готов за 24-те часа на Льо Ман | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Хиперавтомобилът PEUGEOT 9X8 е готов за 24-те часа на Льо Ман

След PEUGEOT 905, което през 1992 г. печели титлата при конструкторите в Световния шампионат за спортни автомобили и победа в 24-те часа на Льо Ман, лъвът прави силно завръщане към състезанията по издръжливост с PEUGEOT 9X8.

Следвайки стъпките на своите знаменити и победоносни предшественици в състезанията по издръжливост, той ще продължи традицията на марката да създава разпознаваеми и високопроизводителни състезателни автомобили.

PEUGEOT 9Х8 съчетава спортен дух, технологична експертиза, ефективност и стилистично съвършенство.

Подобно на PEUGEOT 905 тридесет години по-рано, PEUGEOT 9X8 използва отличителните естетически черти на марката: Той е изваян и елегантен автомобил, въплъщение на скоростта. Първото нещо, което виждате, са светлинните подписи отпред и отзад с трите характерни нокътя на Лъва. Профилите са обтекаеми и структурирани. Огледалата са вградени в шасито, което сякаш няма въздушно съпротивление.

Инженерите на PEUGEOT SPORT и дизайнерите на PEUGEOT са вдъхновени от новите регламенти за хиперавтомобилите, новосъздаденият клас в състезанието по издръжливост. Докато някои са избрали да се съобразят с новите регламенти по по-консервативен начин, екипите на PEUGEOT предпочитат да поемат рискове и да направят нещо ново.

Що се отнася до двигателя, те избират хибриден вариант, комбинирайки бензинов двигател V6 с двоен турбокомпресор с мощност 500 kW (680 к.с.) за задвижване на задните колела и електрически мотор/генератор с мощност 200 kW (270 к.с.) за задвижване на предните колела. Регламентът определя ясни граници за работата на системата, която позволява хибридните автомобили да бъдат със задвижване на 4-те колела: той дефинира прага за пренос на енергия към предните колела и определя, че общата средна мощност на силовия агрегат не може да надвишава 550 kW (750 к.с.).

Така хибридната технология е едновременно предимство, тъй като отваря възможността за задвижване на всички колела, но и огромно техническо предизвикателство, предвид сложността в управлението на силовия агрегат.

Новият хиперавтомобил на PEUGEOT има също ново име: 9X8. Началната цифра 9 символизира екстремните състезателни автомобили на марката, като PEUGEOT 905 (1990-1993 г.) и 908 (2007-2011 г.).

Х се отнася до технологиите за задвижване на всички колела и хибридизация, използвани в новия хиперавтомобил на PEUGEOT, който разширява стратегията за електрификация на марката в посока на състезанията.

8 е препратка към всички нови автомобили на PEUGEOT: 208, 2008, 308, 3008, 5008 и, разбира се, PEUGEOT 508, наскоро преминал през ръцете на същия екип от инженери и дизайнери на хиперавтомобила, за да се превърне в първия модел, който носи марката PEUGEOT SPОRT ENGINEERED.