fbpx Коледните подаръци, купени през интернет, са все по-предпочитани | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Коледните подаръци, купени през интернет, са все по-предпочитани

Коледните подаръци, купени през интернет, са все по-предпочитани

Общата сума, която ще отделят българите за коледни подаръци тази година, е приблизително 225 лева, показва проучване, организирано от платформата за сравнение на цени и продукти pazaruvaj.com. Анкетираните потребители на интернет тази година планират да купят подаръци средно за 5-6 души, като повечето са от тесния семеен кръг и за тях ще бъдат отделени и най-много средства. Средно трима близки членове на семейството ще получат подаръци, които ще са на обща стойност 150 лв. Значително по-малка сума ще бъде отделена за приятели и познати – по 25 лв. на човек.

Все повече хора започват предпочитат да избегнат лудницата в магазините и моловете, и стоенето по опашки, и планират да купят подаръците онлайн (81%). Така, благодарение на все по-популярните празнични промоции купувачите могат да започнат с търсенето и купуването на подаръците още от ноември, а не да разчитат на последния момент.

Проучването показва, че българите предпочитат да купуват подаръци за приятели, отколкото за далечни роднини – едва 22% от анкетираните ще отделят средства и за тях. На други познати и на колегите си подарък планират да купят едва 13% от потребителите на интернет.

При избирането на подаръци от значение е всеки лев

Изживяването при онлайн пазаруването става все по-важно за онлайн купувачите, затова решенията им се влияят не само от избора между онлайн магазините и техния асортимент, но и от предшестващите го резултати от "търсенето".

При избора на мястото за купуване на подходящия коледен подарък, важна роля играят сайтовете за сравнение на цените, които тази година вече са втората най-важна опорна точка за онлайн ориентиране след интернет търсачките (напр:. Google, Bing и т.н.) – 73% спрямо 79%.

Преди да купят онлайн коледните подаръци, купувачите правят своя избор между офертите на онлайн магазините. Най-важният критерий продължава да бъде цената, но все важна роля сред критериите играят първите впечатления и опитът, свързани с надеждността на избрания онлайн магазин. Освен това при определянето на мястото на онлайн пазаруването, важна роля играят и много критерии, свързани с качеството и удобството -  например продуктовата гама, запознаването с написаните за продуктите отзиви на купувачи, резултатите в сайтовете за сравнение на цени, а също дали в момента на поръчката продуктът е на склад.

Къде ще е насочена коледната атака?

И тази година сред българите-потребители на интернет основният избор на подарък пада върху „класическите” опции – облекло (55%), продукти за грижи за красотата, козметика (45%) и игри/играчки (35%).

В тесен семеен кръг ще бъде популярно и купуването на забавна електроника и други електронни стоки (33%). Купуването на тази продуктова гама се наблюдава и сред планиращите да правят подаръци в широк семеен кръг, но с отслабването на семейната връзка в повечето случаи ще имат предимство предметите, които могат да бъдат закупени и за по-малка стойност – дрехите. Книги ще подарят 28% от интернет потребителите.

Facebook коментари