fbpx Лош сън = лош бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Лош сън = лош бизнес

Лош сън = лош бизнес

 Сигурно поне един път в седмицата ви се случва да не сте се наспали и после денят ви е много крив. Делата не вървят, мисълта не тече и като цяло не сте продуктивни. Загубите от всякаква гледна точка са големи. Много често причина за недоспиването е лошият матрак или възглавница. Оказва се, че средно през живота си човек прекарва около 649,401 часа в сън. В специално проучването, направено от матраци Spring се оказва че около 40% от закупилите матрак, са се сблъсквали с проблеми при съня, като основен такъв е безсънието (63,3%). Следващите проблеми са потене (20,4%), гъделичкане и/или дразнене на кожата (14,3%) и студ. Вие къде попадате?

Високи технологии

Новите матраци Spring, които стъпват на българския пазар използват високи технологии от НАСА, които са свързани с удобството и комфорта по време на сън. Сърцевината на матраците е задължително от пружинни покети, а повърхностите слоеве могат да бъдат от различни материали – дишаща пяна (полиуретанова пяна), латекс или мемори пяна.

Технологията OUTLAST, използвана от Spring води началото си от костюмите на астронавтите на НАСА, предпазващи ги от невероятните температурни разлики в Космоса: от – 160 градуса до над 200 градуса. Това е най-успешната и най-скъпата технология за производство на терморегулиращи капсули. Те отнемат от топлината на човека, когато температурата му се покачи над комфортната и отдават от складираната толина, когато тялото започне да се охлажда и изстива.
При технологията TENCEL влакната, които се използват в матраците, се извличат единствено от евкалиптови дървета, отглеждани в Южна Африка, които попиват във влакната си всяка капчица вода.
При технологията AMICORE полиакрилните влакна не позволяват акарите и техните алергени да се разпространяват върху калъфа, като по този начин ги унищожават.

Кога е време за смяна на матарка

Когато свалите калъфа на матрака си, проверете дали повърхността му е равна. За по-добри резултати, можете да използвате фенер или телефон със светкавица. Допрете фенера до повърхността, отстрани на матрака. Ако матракът е вдлъбнат дори съвсем малко, ще се образува сянка на вдлъбнатото място. Ако тази вдлъбнатина е по-голяма от няколко милиметра, е възможно матракът ви да е слегнал и вече да не е достатъчно удобен.

Добър сън – добър бизнес - експертите съветват

- нужен е постоянен ежедневен режим на сън
- спортувайте между 4 и 8 часа преди лягане
- избягвайте употребата на кофеинови и ободряващи продукти преди сън
- изключете всички светлини, дори и малките
- да няма шумове, които да влияят на цикъла на съня
- избягвайте работа с компютър или гледане на телевизия преди да си легнете
- не лягайте на гладен стомах
- оставете стаята да бъде светла сутринта
- избягвайте стресовото събуждане.
- спете на подходящ матрак, възглавница и завивки
- изберете покет пружини
- вижте матрака си отвътре

Факти за съня

- За концентрацията на един човек, 17 часа безсъние се равняват на 0.5 промила алкохол в кръвта
- Недоспиването води до повишаване на апетита с 25%
- 1/5 от катастрофите с автомобил са свързани с недоспиване
- Рекордът за най-дълъг период без сън е 18 дни 21 часа 40 минути
- Безсънието може да убие човек по-бързо от глада – гладуването би отнело 2 седмици, докато безсънието 10 дни
- Хората на средна възраст спят по-малко от 7 часа на нощ, докато всъщност организмът се нуждае от поне 8 часа съ
- Средно през живота си човек прекарва около 649,401 часа в сън