fbpx Мариета Тодорова, СПА център "Ести" Емералд: За да успяваш, трябва да можеш да поемаш пълна отговорност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Мениджърите споделят, сезон 9

Мариета Тодорова, СПА център "Ести" Емералд: За да успяваш, трябва да можеш да поемаш пълна отговорност

Мариета Тодорова е главен мениджър на единствения по рода си индонезийски СПА център е у нас, а до скоро и в Европа - Емералд Ести СПА център, който изцяло предлага оригиналната индонезийска СПА култура. Преди две години приема сериозното предизвикателството да го възстанови в оригиналния му вид, след като през годините е бил занемарен. Тя изповядва философията, че човек може да е успешен, само ако има баланс между тялото и че провалите не трябва да отказват никога човека от мечтите и целите му.

Мариета Тодорова участва в Алманах 2022, а тук публикуваме част от интервюто с нея.

Г-жо Тодорова, каква е вашата философия за успех в бизнеса?

- За мен личното отношение е най-важната част от философията ми на мениджмънт на СПА центъра в Емералд и Центъра за красота София. Никога не правя компромис с продуктите, с които работя, партньорите, които избирам винаги са най-добрите и световно доказани марки. Не правя компромис и със специалистите, които подбирам. Лично аз се старая да обуча персонала да работи по начин, който съм избирала за успешен. Задължително тествам всички процедури, които предлагаме в богато ни СПА меню и разкрасителните процедури в салона в София, за да съм убедена в тяхната стойност. Това ми дава увереност да препоръчам най-доброто за клиента и да му разкажа за действието, ефекта и усещането по време на всяка една процедура. Не спирам да се информирам, да ходя на Бюти семинари, да посещавам и други спа центрове в страната и извън нея и да следя иновациите, защото нашият бранш се развива изключително динамично.

Едно от най-важните неща в бизнеса е подкрепата и любовта на съпруга ми и синът ни, които са винаги до мен. Те ми дават много смелост, любов и ентусиазъм – те са хората, без които бизнесът ми нямаше да е същият.

Намерете екип, който ще ви следва и им давайте повече принадена стойност, отколкото очакват от вас.

Спортът ме научи на много – първо да падам, след това да побеждавам. И въпреки, че никой не обича провалите, да не се плаша от тях, да не се отказвам никога от мечтите и целите си, въпреки препятствията, които ни поднася живота. Научи ме да преследвам мечтите си със страст и желание, без да се интересувам какво мислят другите, научи ме на желязна дисциплина, възпитание и уважение. Навици, които останаха и основни принципи в работата ми. За да успееш трябва да поемеш пълна отговорност за всичко, което ти се случва.

Споделете вашите съвети под надслов „Здраво тяло, здрав дух, добър бизнес“

За да промениш света около теб, трябва да започнеш от себе си. Аз работя в сферата на красотата и това как изглеждаш и как се чувстваш има ефект върху хората около теб. За да имаш положително въздействие, първо трябва да намериш личната хармония отвътре. Това означава самоотражение, честност и автентичност. Грижата за тялото, ума и духа е мой приоритет. Изисква се да полагаме грижи за вътрешната и външната красота, като съчетаваме здравословният начин на живот и спорт.

Днес е модерно да си здрав, красив и преуспял. Тайната се крие в грижите за кожата, рационалното хранене, спортуването и знанията. Красивата и свежа кожа е нашето най-силно оръжие, украшение, за което трябва да се грижим. Блясъкът в бизнеса, както и в живота се постига като вдъхновявате другите. Ако се грижите за себе си, ще може да давате повече на другите. Затова отделяйте време за себе си!

Често при нас идват клиенти от бизнеса, които нямат достатъчно време за себе. Работата им е на високи обороти в офис и пред компютъра, от един на друг бизнес обяд или вечеря, срещи с много хора. Всичко това обаче много уморява, колкото и „уау“ да изглежда отстрани. И в един момент такива хора идват изключително уморени при нас, на ръба на срив.

И тук е нашата роля да помогнем информирано и с много знания, как да намерят баланса. Подготвяме индивидуални програми, водени от специалисти от различни области в бранша с цел промяна на негативните хранителни и двигателни навици. Програми с фокус върху физическото състояние, здраве и красота. И когато видя усмивката на хора, минали през такава програма дори и само за няколко дни, се чувствам истински значима и щастлива. Защо още днес да не бъде първият ден от новия ви живот? Изборът е ваш.

Разкажете за най-новия си проект „Здрави, красиви и щастливи“…

-  Това е проект, който е в сърцето ми (не че другите не са, но този е много специален). а именно програмата “ ЗДРАВИ, КРАСИВИ И ЩАСТЛИВИ”.  Завърших магистратура в Националната спортна академия "Спорт, фитнес и здраве" и всеки, който ме познава, знае колко важна за мен е грижата за здравето, красотата, доброто самочувствие и настроение. Целта ми е да вдъхновявам жените и да ги разкрасявам.

Точно затова, ние, в Emerald beach resord and SPA и Esty SPA център, създадохме “рефреш” здравословни пакети с цел дълголетие, здраве и радост, подмладяване, изправяне на осанката, детоксикация, пешеходни разходки по екопътеки Равда.и много настроение. Една цялостна визия на механизма на човешкото тяло: баланс на ума, духовното и физическото състояние, една концепция за здраве, тясно свързана с идеята за стареенето на човешкото тяло, като не се забравя колко важни са формата и естетическият вид. И всичко това на брега на морето.

Какво е различното в Индонезийския СПА център в комплакс Емералд, Равда?

- СПА център „Ести Емерал“ е част от световната верига Taman Sari Royal Heritage SPA, която предлага терапии и масажи, използвани в кралското индонезийско семейство от векове. Стилът му е смесица между яванска и португалска архитектура. Всичко в СПА центъра е автентично и е едно към едно като в кралския дворец.

За съжаление дълги години СПА центърът в Равда е занемаряван и побългаряван. Много от стаите са били заключени и основни съоръжения не са функционира. За мен беше огромно предизвикателство и в същото време истинско удоволствие да виждам как се връща оригиналния дух на това място и как историята му оживява. И сега, когато прекрачите прага на центъра ще видите портретите на кралското семейство, оригинални кресла и масички, елегантният аромат на масла от Индонезия. Буквално трябваше да го създадем наново с много грижа и мисъл, много нови знания, черпени директно от Кралството.

Смятате ли, че България е добро място за правене на бизнес?

- Определено, да! Винаги съм харесвала страната и вярвам във възможностите на българите. Най-важно е да вярваме в себе си и това, което правим да го правим с любов. В България има изключително много интелигентни хора, млади и мотивирани с широк мироглед и иновативни идеи, както и добра образователна система. Позитивният мироглед отваря нови врати всеки ден. Отваря умът към нови идеи. Помага да минаваш през тежки моменти и изпитания.

снимки: Светослав Ханджийски

Мариета Тодорова е главен мениджър на СПА център „Ести“ в луксозния комплекс „Емералд Равда“ и основател на център за красота „Ести Бюти София“.

На 13 г. е поканена да тренира в елитния женски отбор по волейбол „Левски Сиконко“ София. Така започва състезателната си кариера като професионална волейболистка. Участвала е в републиканските първенства и турнирите за Купата на България, както и на редица международни турнири. Заради сериозна контузия в рамото обаче остава извън играта, след което се насочва към сферата на красотата и здравето.

Тя е бакалавър – учител по физическо възпитание и треньор по волейбол от Националната спортна академия. Като следдипломна квалификация завършва и курс по „Масажи и рехабилитация“, курс по "Медицина" и курс по „Козметика‘‘.

Успешно завършва и магистратура по „Спорт, фитнес и здраве“ с отлична защита на дипломна работа, където получава задълбочени познания диетично хранене и регулирането на телесното тегло, знания за теорията и методиката на фитнес подготовката при отделните спортни дисциплини, както и много други. Има дипломи от семинари на световноизвестни козметични брандове.